Harry Been verwacht dat Michael van Praag woensdag een sterk programma gaat presenteren in zijn poging om FIFA-voorzitter te worden.

"Het is een geboren bestuurder die goed het woord kan voeren en recht door zee is. Voor deze beslissing is bovendien veel moed nodig", vertelt de voormalig algemeen directeur van de KNVB aan NU.nl.

Been werkte met Van Praag aan het Nederlands/Belgische bid voor het WK 2018 en was als waarnemer actief voor de wereldvoetbalbond en de UEFA.

Om Sepp Blatter te verslaan moet Van Praag volgens Been hard op zoek naar invloedrijke mensen binnen de voetbalwereld die voor veel stemmen kunnen zorgen. "Hij moet analyseren met wie hij in contact moet komen, zoeken naar stembeïnvloeders."

Underdog

Blatter, die al sinds 1998 de preses van de FIFA is, lijkt zijn herverkiezing al binnen te hebben vanwege de beloofde steun van Oceanië, Afrika en Azië. "Toch is Europa zeer invloedrijk en de stemming is strikt individueel. Elk land kan er volkomen van afwijken."

De financiële beloftes van Blatter wegen echter zwaar bij de nationale bonden. "Ze denken dat ze bij hem zekerheid hebben over de uitkeringen van de FIFA en dat dat bij Van Praag niet meer zo is. Van Praag zal vertrouwen moeten wekken, maar dat kan hij wel hoor."

Toch weet ook Been dat Van Praag voor een loodzware opgave staat tegen Blatter. "Hij heeft een heel sterke positie, maar het is ook wel lekker om in de underdogpositie van Van Praag te zitten. Er is veel werk aan de winkel. Ik vind het dapper dat hij die uitdaging aangaat."

Kansloos

Frank van den Wall Bake is als sportmarketeer regelmatig betrokken bij de KNVB en fervent criticaster van de FIFA en Blatter. Hij spreekt van een 'moedige manoeuvre', maar vreest het ergste voor Van Praag.

"Het zal hem absoluut geen kwaad doen en hij scoort er sympathie mee, maar hij is wel kansloos. Blatter heeft het allemaal al geregisseerd. Elke tegenstander is in wezen kansloos, al is Van Praag de enige serieuze van de andere kandidaten."

Van Praag is volgens Van den Wall Bake alleen kansrijk als het veelbesproken rapport van onderzoeker Michael Garcia alsnog in zijn geheel wordt gepubliceerd. Tot nu toe bleef het bij een samenvatting van de studie naar vermeende corruptie bij de FIFA rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar.

"Dat wordt nog steeds angstvallig geheim gehouden, maar misschien weet Van Praag meer dan wij. Het zou heel erg belastend kunnen zijn voor de FIFA en Blatter. Daarnaast heeft de FBI nog een onderzoek lopen, maar ik verwacht niet dat die Blatter echt kunnen aanpakken."

Sinterklaas

Van den Wall Bake vreest dat veel landen het eens zullen zijn met de oproep van Van Praag om met het vertrek van Blatter het imago van de FIFA te verbeteren, maar in de praktijk toch op de Zwitser zullen stemmen.

"Het enige speerpunt van Van Praag is dat de FIFA dusdanig is beschadigd en besmet dat dat hersteld moet worden. Veel landen zullen hem gelijk geven en vervolgens toch op Blatter stemmen. Die speelt in heel veel landen voor Sinterklaas en heeft ze allemaal in de zak. Vraag die landen individueel op de man af wat ze vinden en ze zijn tegen Blatter. Dat zijn echter alleen maar woorden en geen daden."

5 vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag