Marathonschaatsers Mariska Huisman en Gary Hekman hebben woensdag op de Oostenrijkse Weissensee de Open Nederlandse titel op natuurijs gewonnen.

Hekman was na 100 kilometer de snelste in de massaspurt. De Italiaan Fabio Francolini eindigde achter als tweede, Arjan Stroetinga werd derde.

De 26-jarige schaatser van Team Van Werven maakte geen deel uit van de kopgroep die zich al vroeg in de wedstrijd vormde. Een man of twintig nam in de tweede van tien te schaatsen ronden afstand van het peloton.

Francolini en tweevoudig kampioen Stroetinga zaten wel voorin mee, evenals de favorieten Frank Vreugdenhil, Bob de Vries en titelverdediger Ingmar Berga.

Rondenlang bleef de voorsprong van de koplopers rond de minuut schommelen. Tegen het einde van de race liep het peloton rap in en op 7 kilometer van de meet volgde een complete hergroepering.

De sprinters namen hun posities in voor het laatste rechte stuk. Hekman was de sterkste. Het is na 2011 zijn tweede Open Nederlandse titel.

Huisman

Bij de vrouwen won de 31-jarige Huisman, bezig aan haar laatste seizoen als marathonschaatsster, na een wedstrijd over 70 kilometer de sprint van een kopgroep. Ze veroverde de titel voor de vierde keer in haar carrière en voor de derde keer op rij.

Foske Tamar van der Wal finishte als tweede en Yvonne Spigt werd derde.

Huisman was zaterdag al de beste bij de eerste wedstrijd op de Weissensee, de Aart Koopmans Memorial. De Noord-Hollandse won aan het begin van dit jaar ook de Nederlandse titel op kunstijs..

Kleibeuker

Een kopgroep van tien schaatssters bepaalde het gezicht van de wedstrijd. In die groep onderscheidde vooral Carien Kleibeuker zich met tempoversnellingen om in haar eentje weg te komen.

De winnares van het brons op de 5000 meter bij de Olympische Spelen in Sotsji wist dat zij het niet van haar eindsprint moest hebben. Huismans ploeggenote Lisa van der Geest pareerde de meeste aanvallen van Kleibeuker.

Op het laatste rechte stuk richting de finishboog toonde Huisman wederom aan dat ze snelste sprintersbenen van het peloton heeft dit seizoen.

"Het was een zenuwachtige finale, met kat-en-muisspelletjes. Carien was erg sterk. Als zij wegrijdt, weet je dat je erbij moet zitten'', zei de blije winnares.