Voormalig UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft zich opvallend mild uitgelaten over Lance Armstrong. Volgens de Ier was de dopingzondaar het slachtoffer van "een heksenjacht'' door het Amerikaanse antidopingbureau USADA.

"Ze hebben van hem de zondebok gemaakt'', zei McQuaid, die van 2006 tot 2013 de internationale wielerbond leidde en uiteindelijk de Amerikaan zijn zeven Tourzeges moest afnemen, tegen de BBC.

USADA legde Armstrong vanwege zijn dopingovertredingen een levenslange schorsing op. "Ze wilden een grote naam. Ze waren niet geïnteresseerd in de mindere renners en maakten met hen ook afspraken om informatie over de toppers boven water te halen'', zei McQuaid.

De 65-jarige Ier, die na het uitkomen van het USADA-rapport in 2012 stelde dat er "geen plaats is voor Armstrong in het wielrennen", liet ook doorschemeren "een zekere sympathie'' voor de Texaan te koesteren. "Ik vind dat in de sport iedereen recht heeft op dezelfde behandeling.''

McQuaid werd in 2013 als voorzitter opgevolgd door de Brit Brian Cookson, die eerder deze week nog werd bekritiseerd door Armstrong. "Als McQuaid dezelfde beslissingen had genomen als Cookson, zou hij zijn gelyncht."

Armstrong verontschuldigt zich bij Froome en Wiggins