Serena Williams heeft woensdag voor de eerste keer sinds 2010 de laatste vier van de Australian Open bereikt. Zus Venus Williams redde het niet tegen landgenote Madison Keys.

Serena Williams schakelde in de kwartfinales Dominika Cibulkova uit in twee sets: 6-2 en 6-2.

Ondanks een stevige verkoudheid lukte het de nummer één van de wereld om ook haar vijfde duel met de Slowaakse te winnen. De 33-jarige Amerikaanse speelde een ijzersterke wedstrijd en was in iets meer dan een uur klaar in Melbourne.

De 25-jarige Cibulkova was vorig jaar nog de verliezend finaliste in Melbourne, maar de nummer elf van de wereld produceerde in de Rod Laver Arena maar dertien winners, tegenover 31 voor Williams.

De vijfvoudig toernooiwinnares, die liefst vijftien aces produceerde, kreeg in de hele partij maar twee breakpunten tegen en werkte die beide weg.

Williams won het Grand Slam-toernooi in Australië in 2003, 2005, 2007, 2009 en 2010, maar in de laatste vier jaar kwam ze nooit verder dan de kwartfinales.

Video: de hoogtepunten uit het vrouwentoernooi van woensdag

Venus Williams

Keys voorkwam dat de halve finale een zusterstrijd wordt. De 19-jarige Amerikaanse, ongeplaatst in Melbourne, troefde in drie sets de vijftien jaar oudere Venus Williams af: 6-3, 4-6 en 6-4.

Het is de eerste keer dat Keys de halve finales van een Grand Slam-toernooi bereikt. De nummer 35 van de wereld had tot deze Australian Open een derde ronde in Melbourne en twee keer een derde ronde op Wimbledon als beste resultaat staan bij de vier belangrijkste toernooien van het jaar.

Williams was als achttiende geplaatst in Melbourne. Haar laatste grote succes in een Grand Slam dateerde van 2008, toen ze haar vijfde titel op Wimbledon veroverde. Sinds 2011 kampt de oudere zus van Serena Williams met een auto-immuunziekte die voor grote vermoeidheid kan zorgen.

De partij tussen de landgenotes was een foutenfestival. In totaal waren er liefst twaalf servicebreaks en 83 onnodige fouten (45 voor Keys en 38 voor Williams), maar Keys, die in de tweede moest worden behandeld vanwege een blessure aan haar dijbeen, sloeg ook 34 winners en kon daardoor na bijna twee uur juichen.

De finale in Australië wordt in elk geval een strijd tussen een Amerikaanse en een Russische speelster. De andere halve finale in het vrouwentoernooi gaat namelijk tussen de Russinnen Maria Sjarapova en Ekaterina Makarova.

Bekijk de uitslagen van de Australian Open