In het Olympisch Stadion in Amsterdam zal Michael van Praag woensdag uitleggen hoe hij de strijd met Sepp Blatter om het voorzitterschap van de FIFA denkt te kunnen winnen.

De 67-jarige voorman van de KNVB maakte maandag bekend dat hij de strijd wil aangaan met Blatter, die hij vorig jaar openlijk bekritiseerde.

De geboren Amsterdammer is vooralsnog de enige kandidaat-voorzitter naast Blatter die de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale bonden heeft. Jérôme Champagne, David Ginola en Ali bin Al-Hussein willen op 29 mei ook meedoen aan de verkiezing, maar zij moeten nog aantonen dat ze voldoende steun hebben.

Op papier staat Van Praag voor een kansloze missie. De overkoepelende bonden van Azië, Oceanië en Afrika hebben al openlijk hun steun toegezegd aan Blatter. Als alle landen zich daaraan houden, is de 78-jarige Zwitser verzekerd van een meerderheid onder de 209 FIFA-landen.

Van Praag zal moeten hopen op nieuwe onthullingen in de corruptie-affaire waarin de FIFA en Blatter al een tijdje zitten. Alleen dan lijkt de voorzittersverkiezing nog een open strijd te kunnen worden.

5 vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag