​Titelhouder PEC Zwolle is dinsdag na verlenging doorgedrongen tot de halve eindstrijd van de KNVB-beker. SC Cambuur ging na 120 minuten met 3-2 ten onder in Leeuwarden.

De Friezen werkten nog wel een achterstand van twee doelpunten weg tegen de bezoekers van trainer Ron Jans, maar zagen oude bekende Jody Lukoki in de tweede helft van de extra tijd voor de winnende treffer tekenen.

Bij Cambuur kreeg doelman Harm Zeinstra de voorkeur boven Leonard Nienhuis, die afgelopen zaterdag opzichtig in de fout ging in het verloren competitieduel met PSV (2-1).

De thuisploeg begon sterk aan de ontmoeting met de bekerwinnaar van afgelopen seizoen, maar Sander van de Streek, Calvin Mac-Intosch en Bartholomew Ogbeche stuitten telkens op de uitblinkende PEC-goalie Warner Hahn.

Aan de andere kant was het bij de eerste echte kans wel direct raak. Na 24 minuten kopte Thomas Lam een hoekschop van Bart van Hintum tegen de touwen. Even later kon Zeinstra wel ingrijpen bij een inzet van Sheraldo Becker.

Na de hervatting verdubbelden de Zwollenaren al rap de voorsprong. Eerst kon Mac-Intosch nog redding brengen nadat doelman Zeinstra was omspeeld door Becker, maar even later kon Ryan Thomas na een individuele actie de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied in het Friese doel schuiven.

Verlenging

Het antwoord van Cambuur liet echter niet lang op zich wachten. Furdjel Narsingh dichtte met twee fraaie goals binnen een tijdsbestek van vijf minuten het gat met PEC en zo was de stand na een uur spelen weer in evenwicht.

In het restant van de reguliere speeltijd kregen beide ploegen nog de nodige kansen om de winnende treffer op het scorebord te brengen, maar onder anderen Van de Streek, Maikel van der Werff, Bram van Polen en Becker faalden in de afwerking, waardoor er nog eens twee keer vijftien minuten gespeeld moesten worden.

In de extra tijd was het opnieuw Cambuur dat op zoek ging naar de overwinning en de beste kansen kreeg. Van de Streek, Lucas Bijker en Etienne Reijnen wisten het net echter niet te vinden. Aan het begin van de tweede helft van de verlenging slaagde Lukoki er namens PEC wel in om te scoren.

De rechtsbuiten, vorig jaar nog op huurbasis uitkomend in Leeuwarden, kapte zijn directe tegenstander uit en passeerde Zeinstra, wat de 3-2 en beslissing betekende, kansen van Sinan Bytyqi, Martijn Barto, Rosheuvel en Van de Streek ten spijt.

Lukoki maalt niet om 'lelijke overwinning' op oude club | Ziyech leidt FC Twente langs AZ in kwartfinales KNVB-beker