D66 krijgt steun van andere partijen in het Europees Parlement om ''oneerlijke beperkingen'' in de sportsector aan de kaak te stellen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het wedstrijdmonopolie binnen de schaatswereld.

Daardoor mogen bepaalde schaatsers niet meedoen aan Icederby-wedstrijden. Dat zijn lucratieve Zuid-Koreaanse wedstrijden voor schaatsers en schorttrackers.

"Dit is een historische stap, rechten van sporters worden eindelijk bekeken door een volksvertegenwoordiging", reageerde Mark Tuitert tegenover NU.nl.

"Het is een duidelijk signaal richting sportbonden waarin eigen gemaakte wetten heilig zijn ten koste van nieuwe kansen voor sporters en de sport zelf. Sportbonden zoals de ISU zullen niet ontkomen aan een heroverweging van hun eigenlijke reden van bestaan en eigen machtspositie."

Europese Commissie

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld kwam in actie na kritiek van schaatsers Tuitert en Niels Kerstholt op het Icederby-verbod. Het opleggen van beperkingen, met als sanctie levenslange uitsluiting van de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, is absurd, zo stelt ze dinsdag.

De Europese Commissie gaat zich buigen over het verbod voor sporters om deel te nemen aan alternatieve sportevenementen die niet zijn goedgekeurd door federaties.

Betaalde beroepssporten zoals schaatsen zijn een volwaardige economische activiteit, aldus de politica. De Europese regels voor eerlijke concurrentie moeten ook in deze sector wordt toegepast.