Jorrit Bergsma gaat komend weekend voor het eerst in zijn carrière van start op de 1500 meter van een World Cup.

De rijder van Team Clafis hoopt zich in Hamar te plaatsen voor het WK allround van maart in Calgary.

De laatste plek voor dat toernooi wordt verdeeld onder Bergsma, Douwe de Vries en Wouter olde Heuvel. Het klassement over de 1500 en 5000 meter bij de World Cup in Noorwegen is bepalend.

Sven Kramer en Koen Verweij zijn vanwege hun gouden en zilveren medaille bij het EK al zeker van deelname. Beide schaatsers slaan de wedstrijden in Hamar over.

Vrouwen

Bij de vrouwen strijden Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte, Diane Valkenburg en Marije Joling om de laatste startplek in een klassement over de 1500 en 3000 meter.

Ireen Wüst, die wel op de 3000 meter start in Hamar, en Linda de Vries, die de 1500 meter rijdt, zijn door een eerste en derde plaats op het EK ook al verzekerd van een startbewijs voor het WK.

Marrit Leenstra slaat de World Cup in Hamar over. Irene Schouten en Mariska Huisman nemen de massastart voor hun rekening.

Bij de mannen starten naast de WK-gegadigden Kjeld Nuis en Thomas Krol op de 1500 meter. Debutant Jos de Vos en Bob de Jong completeren het deelnemersveld op de 5 kilometer. Bergsma start samen met Arjan Stroetinga bij de massastart.

Nederland krijgt de derde startplek bij het WK allround pas officieel als drie schaatsers of schaatssters bij de beste 24 komen in een klassement over de 1500 en 3000 meter, maar dat lijkt een formaliteit.