De FIFpro heeft gesprekken met Europese clubs over een hervorming van het transfersysteem voor onbepaalde tijd gestaakt.

De internationale spelersvakbond is ontevreden over de houding van de ECA, waarin de Europese clubs verenigd zijn, en de EPFL, de vereniging van Europese competities.

Aanleiding voor de besprekingen, die in maart begonnen, waren de meldingen over niet uitbetaalde salarissen die bij FIFpro van spelers uit heel Europa binnen kwamen.

Secretaris-generaal Theo van Seggelen spreekt van een gebrek aan respect van de clubs en heeft alle nationale spelersvakbonden bijeengeroepen voor een crisisberaad.

"Elk jaar dienen ongeveer vierduizend spelers een zaak in bij de FIFA omdat hun club het salaris niet heeft betaald of het contract op onrechtmatige wijze heeft vernietigd", legt de Nederlandse bestuurder uit op de website van FIFpro.

"Spelers moeten vaak jaren wachten op de hoorzitting, die vervolgens wel in negentig procent van de gevallen in hun voordeel uitvalt. Die vertragingen kunnen we niet tolereren gezien de korte duur van voetbalcarrières."

"Clubs misbruiken de vertragingsperiode om de kosten van een compensatieregeling omlaag te krijgen. Bovendien erkent de FIFA het probleem op nationaal niveau niet, omdat alleen spelers van een andere nationaliteit dan de club iets mogen indienen."

Kloof

De FIFpro wil onder meer invoeren dat een spelers die dertig dagen niet is betaald binnen tien dagen zijn contract mag vernietigen. De organisatie pleit daarnaast voor financiële compensatie en hulp bij het zoeken naar een nieuwe werkgever.

"Op deze manier heeft de speler ook rechten in het contract. De FIFpro maakt zich zorgen over de kloof tussen arm en rijk in de voetbalwereld. De economische problemen blijven spelen ondanks recordinkomsten", legt Van Seggelen uit.

"De grotere discussie kan echter alleen plaatsvinden als de ECA en EPFL basismaatregelen steunen die de toekomst van spelers in het professionele voetbal stabiel maken."