Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens willen als dubbel samen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dat hebben ze aan Fed Cup-captain Paul Haarhuis laten weten.

''De ontwikkelingen bij de Australian Open hebben de kansen voor de twee zeker vergroot'', zei Haarhuis dinsdag in Apeldoorn. ''Kiki heeft haar positie op de ranglijst van het dubbelspel sterk verbeterd. Krajicek stond er al goed voor.''

Bertens won onlangs het dubbelspel in Hobart en haalde in Melbourne de kwartfinales. Krajicek staat in de halve finales bij de Australian Open.

''Bij plaatsing voor de Spelen zal eerst worden gekeken naar het enkelspel. Een plek bij de beste zestien bij de masters of een Grand Slam-toernooi is volgens mij de eis, maar als er een goede combinatie in het dubbel bij zit, zal die zeker ook kansrijk zijn om naar Rio te mogen."

"Ik heb alleen wel begrepen dat de resultaten pas vanaf Roland Garros gaan meetellen, dat is wel jammer. Maar dit is wel goed voor het vertrouwen.''

Het is de bedoeling dat Krajicek en Bertens de komende tijd meer samen gaan dubbelen. ''Ik zal dit zeker ook gaan stimuleren'', aldus Haarhuis.

Hogenkamp

Haarhuis heeft naast Bertens en Krajicek Richel Hogenkamp en Arantxa Rus geselecteerd voor de ontmoeting met Slowakije in de Fed Cup.

De captain maakte dat dinsdag bekend in Omnisport Apeldoorn, waar de landenwedstrijd op 7 en 8 februari plaatsvindt.

De selectie is hetzelfde als bij de vorige ontmoeting tegen Japan. Door de overwinning op het Aziatische land dwong Nederland in april 2014 een plek in wereldgroep II af.

De winnaar van de wedstrijd mag een promotie-degradatieduel spelen voor een plek in de wereldgroep.

Voor Haarhuis stonden de namen van Bertens en Hogenkamp vast. Hij heeft daarnaast voor Krajicek gekozen vanwege haar toegevoegde waarde in het dubbelspel.

Underdog

Rus, die behoorlijk is afgezakt op de wereldranglijst, is geselecteerd omdat ze veel ervaring heeft in de Fed Cup en graag op gravel speelt, de ondergrond waarvoor in Apeldoorn is gekozen.

''Achter Bertens en Hogenkamp zitten vijf speelsters dicht bij elkaar. Maar ik heb toch voor hetzelfde team als bij de wedstrijd tegen Japan in april gekozen'', aldus Haarhuis. Hij heeft Lesley Kerkhove gevraagd om standby te zijn voor als er afvallers zijn. Hogenkamp ligt sinds een aantal dagen met griep op bed, maar Haarhuis gaat ervan dat ze op tijd hersteld is.

Volgens Haarhuis is zijn team de underdog tegen Slowakije. ''Ze hebben vijf speelsters in de top honderd en wij maar eentje. Het zal een zware opgave worden, maar onze meiden kunnen wel vrijuit spelen.''

Het is nog niet duidelijk met welke speelsters Slowakije naar Nederland zal komen. ''Ik heb gehoord dat hun beste speelsters Dominika Cibulkova en Daniela Hantuchova waarschijnlijk niet meedoen. Dat zou voor ons een meevaller zijn.''

Krajicek naar halve eindstrijd dubbelspel, doek valt voor Bertens