ZEIST - Het Openbaar Ministerie en politie moeten een hogere prioriteit geven aan de opsporing en strafrechtelijke vervolging van voetbalsupporters die zich schuldig maken aan discriminerende uitlatingen.

Landelijk gezien worden op jaarbasis nog geen honderd personen opgepakt en vervolgd wegens ontoelaatbare spreekkoren.

Dit is één van de aanbevelingen van een groep gedragswetenschappers die vorig jaar op initiatief van de voetbalbond (KNVB) met elkaar hebben gediscussieerd over de bestrijding van kwetsende uitlatingen door voetbalfans.

Volgens de wetenschappers, onder wie criminologen en sociaal-psychologen, is een dadergerichte (strafrechtelijke) aanpak cruciaal in de strijd tegen verbaal geweld. Zij verdelen de daders in regisseurs/aanstichters, gelegenheidsrelschoppers en meelopers.

Onwenselijk

Het isoleren en aanpakken van de regisseurs en aanstichters is volgens hen het belangrijkst. Het wegsturen van honderden supporters zonder een enkele aanhouding is onwenselijk, zo stelt de discussiegroep.

Ook de clubs, supportersverenigingen en KNVB hebben een belangrijke rol in de aanpak van verbaal geweld. De eerste twee moeten werken aan meer sociale controle. Zij moeten potentiële daders uit de anonimiteit halen. Overtreders moeten civielrechtelijk worden uitgesloten van wedstrijden en bovendien moet royement door de supportersvereniging volgen, menen de wetenschappers.

De KNVB moet in de opleidingen van trainers, spelers en arbiters meer aandacht schenken aan gedrag en houding (voorbeeldfunctie). De bond pleit voor een duidelijke voetbalwet naar Engels model.