Maria Sjarapova heeft zich dinsdag met gemak geplaatst voor de halve finales van de Australian Open en treft daarin haar landgenote Ekaterina Makarova.

De Russin versloeg Eugenie Bouchard opvallend eenvoudig met 6-3 en 6-2. De partij duurde nog geen tachtig minuten.

Sjarapova strandde vorig jaar nog in de vierde ronde. Ze won het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar in 2008 en verloor de finale in 2007 en 2012.

Bouchard, die vorig jaar wel de halve finale haalde in Melbourne, stelde teleur in de Rod Laver Arena. De 20-jarige Canadese maakte dertig onnodige fouten en dwong slechts twee breakpoints af, die ze beide onbenut liet.

De zeven jaar ouder Sjarapova had haar vorige drie ontmoetingen met Bouchard ook al gewonnen. Ze brak vier keer door de service van haar opponent en behoort voor de negentiende keer in haar loopbaan tot de laatste vier van een Grand Slam-toernooi.

Halep

De halve finale wordt een Russisch onderonsje tegen Makarova. De nummer elf van de wereld verraste Simona Halep. De als derde geplaatste Roemeense verloor met 6-4 en 6-0. De partij nam slechts 69 minuten in beslag.

De 26-jarige Makarova staat na de US Open van vorig jaar voor de tweede keer in haar loopbaan in de halve finale van een Grand Slam. Ze maakte tegen Halep, die in 2014 ook al strandde in de kwartfinale, dankbaar gebruik van haar kansen.

Makarova sloeg op vijf van de zes breakpoints toe en werkte er op eigen service liefst acht weg. Ze treft in Sjarapova een tegenstandster die haar niet goed ligt. Makarova verloor de vorige vijf onderlinge ontmoetingen en pakte daarin slechts één set.

Bekijk de uitslagen van de Australian Open