Tomas Berdych heeft dinsdag voor een stunt gezorgd door Rafael Nadal uit te schakelen in de kwartfinale van de Australian Open. Andy Murray is zijn tegenstander in de halve eindstrijd.

De als zevende geplaatste Tsjech was in de eerste twee sets oppermachtig in Melbourne en knokte zich in de derde set naar de zege: 6-2, 6-0 en 7-6 (5).

Berdych hoefde geen enkele servicegame prijs te geven tegen Nadal, die in de tweede ronde al ontsnapte aan een nederlaag in vijf sets tegen de Amerikaan Tim Smyczek.

De Spaanse nummer drie van de wereld was vorig jaar nog verliezend finalist in Australië. Berdych strandde toen in de halve eindstrijd.

Zeventien nederlagen

De 29-jarige Berdych, die voor de vijfde keer bij de laatste vier van een Grand Slam-toernooi staat, had zijn laatste zeventien partijen verloren van Nadal.

De sterke serveerder startte overtuigend door de eerste twee sets binnen een uur naar zich toe te trekken. Nadal werd met name in de tweede set, waarin hij slechts tien punten maakte, overklast. De gravelspecialist verloor pas voor de derde keer een set met 6-0 op een Grand Slam.

Berdych had in de derde set meer moeite met Nadal, die in de twaalfde game twee matchpoints wegwerkte op eigen service. Dat deed de negenvoudig winnaar van Roland Garros in de tiebreak opnieuw, maar Berdych sloeg vervolgens bij zijn eerste wedstrijdpunt op eigen service wel toe.

Video: Samenvatting Berdych-Nadal

Murray

De nummer zeven van de wereld strijdt met Murray om een plek in de finale. De Schot was in drie sets te sterk voor de Australiër Nick Kyrgios: 6-3, 7-5 (5) en 6-3.

Murray bereikte daarmee voor de vijfde keer de laatste vier in Melbourne. Drie keer wist hij ook de finale te bereiken, maar eindwinnaar werd hij nooit.

De mondiale nummer acht verloor slechts 21 punten op eigen service en hoefde pas aan het einde van de derde set een break toe te staan. Murray stond toen al een dubbele break voor tegen de 19-jarige Australiër.

Kyrgios kreeg in zijn partij tegen de als zesde geplaatste Murray uiteraard alle steun van het fanatieke thuispubliek. Maar ook de arbitrage leek een beetje op de hand van de onbesuisde Australiër.

Nadat hij al een waarschuwing wegens wangedrag had gekregen, sloeg hij zijn racket uit frustratie stuk in de tiebreak van de tweede set.

Een nieuwe straf had hem meteen de set gekost, maar Kyrgios kwam ermee weg, zoals hij in zijn voorgaande vijfsetter tegen de Italiaan Andreas Seppi van de officials ook al af en toe het voordeel van de twijfel kreeg.

Respectvol

''Toen ik negentien was, heb ik op de tennisbaan ook wel eens dingen gezegd en gedaan, die niet helemaal juist waren'', sprak Murray na afloop begripvol.

''Voor een vol stadion valt het nu alleen veel meer op bij hem en gaan de media ermee aan de slag. Maar over het algemeen vind ik dat hij zich best wel respectvol gedraagt tijdens de wedstrijd.''

Kyrgios hoorde de goedbedoelde woorden van Murray instemmend aan. ''Luister naar hem, zou ik willen zeggen'', hield hij de kritische journalisten voor.

''Hij kan het weten, want hij is behoorlijk succesvol. Het is ongelooflijk hoe Murray de bal in het spel weet te houden. Steeds weer kreeg ik een return, terwijl ik dacht dat ik de rally al gewonnen had. Hij is met al die andere topspelers een geweldige atleet. Zij zijn een klasse apart in het tennis.''

Bekijk de uitslagen van de Australian Open