Met de titel voor Sjinkie Knegt was het EK shorttrack succesvol voor de Nederlandse ploeg. De bomvolle tribunes in Dordrecht toonden bovendien aan de sport in eigen land steeds serieuzer wordt genomen.

"Ik had het tijdens de wedstrijden heel druk en merkte niet heel veel van de sfeer in het stadion, maar volgens mij is het weekend een geweldig succes geworden", meent bondscoach Jeroen Otter.

Voor het EK sprak de oud-shorttracker al de hoop uit dat het toernooi in eigen land een 'kantelpunt' kon worden voor de sport in Nederland en hij zag na afloop geen reden om die verwachting bij te stellen.

"Ik geloof zeker dat dit toernooi shorttrack een boost kan geven in Nederland. Vier jaar geleden kwamen mensen er bij het EK in Heerenveen al achter dat dit best een gave sport is en daarna zorgden de successen bij de Spelen en het WK voor een domino-effect."

Waanzinnig

Freek van der Wart, de nummer vijf van het eindklassement, had genoten van de "geweldige sfeer" in de met 2500 toeschouwers uitverkochte Sportboulevard van Dordrecht.

"Bij het voorstellen en na de finish nam ik steeds wel een momentje om te genieten van hoeveel mensen er waren. Het is mooi dat dat tegenwoordig kan bij een shorttracktoernooi in Nederland."

Ploeggenoot Daan Breeuswma, die brons pakte op de 1500 meter, sloot zich daarbij aan. "Het was waanzinnig. De mensen kwamen om ons te zien en dan is het gaaf dat het goed gaat."

Benutten

"Nu is het aan ons om dit optimaal te gaan benutten", stelt Otter, die al vaker heeft aangegeven dat hij niet zoals in het langebaanschaatsen 'een blik Sven Kramers' kan opentrekken. "Shorttrack is in ieder geval niet langer dat schaatsen met een handje aan het ijs."

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2018 kunnen de Nederlanders zich verheugen op nog een groot toernooi in eigen land, want het WK van 2017 vindt plaats in Rotterdam.

"We hebben waanzinnig veel aandacht gehad voor shorttrack deze week", zegt oud-shorttracker Cees Juffermans, de toernooidirecteur in Dordrecht. "Voor het EK wist ik het niet zeker, maar denk ik dat negenduizend man in Ahoy bij het WK van 2017 zeker moet kunnen."

Overzicht: Uitslagen EK shorttrack in Dordrecht

Shorttrackers balen van brons op relay: 'Foutjes direct afgestraft' | Europees kampioen Knegt: 'Dit is het mooiste dat er is'