Bondscoach Johan Lammerts heeft maandag de selectie bekendgemaakt voor het WK veldrijden van komend weekeinde in het Tsjechische Tabor.

De zeskoppige groep bij de mannen bestaat uit Mathieu van der Poel, zijn broer David van der Poel, Thijs van Amerongen, Lars van der Haar, Corné van Kessel en Niels Wubben.

De pas 20-jarige Mathieu van der Poel maakte zondag indruk met zijn zege in de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. De Nederlands kampioen besloot pas ruim een week geleden het WK bij de elite te rijden in plaats van bij de beloften.

"Mathieu heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide getoond dat hij van grote klasse is. Hij verkeert in topvorm", aldus Lammerts op de website van de KNWU. "Hij is naast de Belg Wout Van Aert de grote favoriet voor het WK in Tabor."

Vos

Bij de vrouwen krijgt Marianne Vos steun van Sophie de Boer, Sanne van Paassen en Sabrina Stultiens. Mede door een hamstringblessure eindigde Vos in Hoogerheide slechts als twaalfde.

"Marianne heeft een mindere wedstrijd gereden, maar geen paniek. Ik heb alle hoop dat ze over een week weer goed is", zegt Lammerts.

"Met een paar dagen rust en behandeling hoop ik dat ze volgende week wel mee kan doen om het podium."

België

De Belgische bondscoach Danny de Bie gaf maandag ook zijn selectie vrij. De 22-jarige Gianni Vermeersch heeft zich met zijn derde plaats zondag bij de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide in het keurkorps gereden.

Op basis van hun ranking waren wereldbekerwinnaar Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Wout van Aert al zeker van een plaats in de selectie, al had Meeusen vorige week steun nodig van het Belgische Arbitragehof van de Sport (BAS).

De Belgische wielerbond wilde Meeusen net als Bart Wellens niet meenemen wegens betrokkenheid bij een dopingzaak. Maar het BAS maakte die beslissing vrijdag ongedaan.

Sven Nys, Rob Peeters en Klaas Vantornout zijn de andere drie geselecteerden. Wellens viel buiten de boot.