Nederland heeft na de individuele Europese titel van Sjinkie Knegt geen gouden medaille kunnen pakken op de relay in Dordrecht.

De mannen werden derde achter Rusland en Hongarije. De regerend wereldkampioen moest in de laatste paar rondes de koppositie vrijgeven.

Semen Elistratov verraste Ithzak de Laat, de minst ervaren Nederlandse rijder, door in de slotfase een wissel over te slaan.

Knegt werd als laatste schaatser vervolgens ook nog ingehaald door Hongarije en moest genoegen nemen met een bronzen medaille.

Zesvoudig olympisch kampioen Viktor An, die in het individuele toernooi werd afgetroefd door Knegt, reed vervolgens onbedreigd naar de Europese titel namens Rusland.

Freek van der Wart en Daan Breeuwsma kwamen ook in actie namens Nederland, dat het dit jaar moet stellen zonder de gestopte Niels Kerstholt.

Vrouwen

De vrouwen raakten na vier jaar de Europese titel bij de relay kwijt aan Rusland. Zonder de niet fitte Jorien ter Mors en de gestopte Sanne van Kerkhof werd Oranje in de slotfase gepasseerd.

Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Rianne de Vries gingen lang aan kop, maar konden het tempo in de eindstrijd net niet volhouden.

Van Ruijven moest Rusland in de slotfase laten gaan en Van Kerkhof kon in de laatste ronde geen beslissende inhaalmanoeuvre meer plaatsen.