Mathieu van der Poel heeft zondag in Hoogerheide zijn eerste overwinning in de wereldbekerwedstrijd bij de profs behaald. Bij de Grote Prijs Adrie van der Poel bleef hij de Belgen Wout van Aert en Gianne Vermeersch voor.

De 19-jarige Van der Poel besloot na zijn overtuigende overwinning bij de nationale titelstrijd komende week bij de WK bij de elite te starten.

Hierdoor was hij ook verplicht om in Hoogerheide bij deze categorie te rijden. Hij reed dit seizoen al met succes tussen de profs bij de Superprestige.

De Belg Kevin Pauwels verzekerde zich van de wereldbeker.

"Als ik deze benen heb, dan ben ik volgende week een van de favorieten bij de WK. Ik hoop alleen niet dat ik een week te vroeg ben'', zei Van der Poel na afloop.

Van der Poel reed al vroeg weg en werd niet meer bijgehaald. ''Dat was niet helemaal de bedoeling. Maar ik had al snel een gat omdat ik op een lastig stukje kon doorfietsen. Ik dacht: ik ga het maar proberen. Toen ik zag dat ik een voorsprong van een halve minuut had, ging ik er wel in geloven. Maar het was wel zwaar.''

Vos

Bij de vrouwen moest Marianne Vos met de twaalfde plaats genoegen nemen. 

De regerend wereldkampioene eindigde als twaalfde in de laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Ze leek veel last te hebben van een hamstringblessure.

De zege in Hoogerheide ging naar de Italiaanse Eva Lechner. Sabrina Stultiens was de beste Nederlandse op de vijfde plaats. De Belgische Sanne Cant won de wereldbeker.

Vos heeft al enige tijd last van de hamstring in het linkerbeen. Bij de NK twee weken geleden in Veldhoven zijn de klachten verergerd omdat Vos veel moest lopen op het modderige parcours. 

Ze liet zaterdag uit voorzorg de veldrit in Rucphen ook al schieten.

Zorgen

"Ik hoop dat het zal helpen als ik het goed laat behandelen en de komende dagen wat rust neem'', aldus Vos.

"Ik maak me wel zorgen, maar er is verder weinig aan te doen. Ik kan alleen maar hopen dat het de komende dagen beter wordt.''