Sjinkie Knegt hoopt zondag in Dordrecht zijn tweede individuele Europese titel in het shorttrack te pakken. In het kielzog van de klassementsleider heeft ook landgenoot Daan Breeuwsma nog zicht op een topnotering.

"Ik wil proberen in de top vijf te eindigen, dat is reëel voor mij", vertelt de 27-jarige Breeuwsma. "Dat zou een superresultaat zijn."

De Fries, die voor het eerst sinds 2010 ook individueel mag starten op een EK, verraste zaterdag met brons op de 1500 meter achter Knegt en de Rus Semen Elistratov. Hij staat door een zevende plaats op de 500 meter vierde in het klassement na twee afstanden.

"Voor het toernooi hoopte ik op een afstandsmedaille. Die heb ik binnen, dus ik ga zondag voor nog één. Ik heb er in ieder geval zin om het nog een keer proberen."

Breeuwsma zag dat Knegt, al zo'n tien jaar zijn kamergenoot bij toernooien, op de eerste finaledag in Dordrecht zijn grote rivaal Viktor An uit Rusland voor wist te blijven in het klassement.

"An pakte knap de zege op de 500 meter, maar ik denk dat Sjinkie op dit moment sterker is. An is misschien niet echt bang voor hem, maar hij kijkt wel naar Sjinkie."

Relay

Knegt en Breeuwsma gaan zondag samen met Freek van der Wart en Adwin Snellink of Itzhak de Laat in de laatste race van het toernooi ook op jacht naar goud op relay. Met Niels Kerstholt als vierde rijder eindigde Nederland vorig jaar in Dresden als tweede op het EK achter Rusland, al pakte de ploeg later in het seizoen wel de wereldtitel.

In de halve finale van zaterdag tankte de ploeg van bondscoach Jeroen Otter vertrouwen door de Russen ruim zeven tienden voor te blijven, al hield de titelverdediger topper Elistratov wel aan de kant.

"De halve finale ging helemaal volgens plan", aldus Knegt. "De Russen gingen op het eind helemaal stuk, terwijl ze twee frisse mannen hadden opgesteld. Maar die stonden helemaal geparkeerd."

Het Nederlandse kwartet liet in de halve finale het initiatief in het begin aan de andere ploegen. "Het idee zal hetzelfde zijn in de finale", stelt Breeuwsma. "We hoeven niet te veel op kop te rijden."

Vrouwen 

De Nederlandse vrouwen - Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries - starten op zondag ook in de eindstrijd van de relay.

De laatste vier jaar was Nederland bij het EK de beste op het teamonderdeel, maar de ploeg moet het in Dordrecht doen zonder kopvrouw Jorien ter Mors (overtraind) en Sanne van Kerkhof (gestopt).

In het individuele toernooi doet Van Ruijven nog volop mee om een podiumplek. De 22-jarige Nederlands kampioene staat halverwege vijfde, op slechts zes punten van de nummer drie, de Française Veronique Pierron. De Britse Elise Christie lijkt op weg naar haar eerste Europese titel.

De derde en laatste dag van het Europees kampioenschap begint iets na 14.00 uur met de kwartfinales op de 1000 meter. Later volgen ook nog de 3000 meter superfinales en de finales van de relay.

Overzicht: Uitslagen en programma EK shorttrack | Knegt voelt zich sterker dan grote concurrent An bij EK