De Nederlandse selectiewedstrijd op de 5000 meter voor de WK afstanden, half februari in Thialf, is zaterdag in Heerenveen gewonnen door Sven Kramer.

De tweevoudig olympisch kampioen reed de beste tijd met 6.18,99, gevolgd door Jorrit Bergsma (6.20,65) en Douwe de Vries (6.22,64),

Wouter olde Heuvel (LottoNL-Jumbo) greep als nummer vier net naast de drie beschikbare WK-tickets. Hij was een fractie van een seconde langzamer dan zijn ploeggenoot.

Kramer en Bergsma hadden de selectiewedstrijd op deze afstand, met slechts drie ritten, liever overgeslagen. Het duo kreeg van de selectiecommissie langebaan (SCL) echter vooraf geen aanwijsplek. Mede daardoor besloot Kramer zich terug te trekken voor de kwalificatiewedstrijd op de 1500 meter, vrijdag in Thialf.

Voor Kramer was het zijn vijfde zege dit seizoen op zijn zesde 5000 meter. Alleen bij het NK allround moest hij op 'zijn' afstand voorrang verlenen aan Bergsma.

Achtervolging

Met de afronding van de Nederlandse selectieprocedure zijn nu alle deelnemers bekend die namens Oranje half februari in Thialf aan de start verschijnen bij de WK afstanden.

Bondscoach Geert Kuiper geeft waarschijnlijk maandag de namen vrij van de schaatsers die hij voor de ploegachtervolging bij de mannen en vrouwen selecteert.

In principe maakt hij een keuze uit de rijders en rijdsters die al een WK-ticket op zak hebben voor een individuele afstand.

Overzicht: Wie hebben zich geplaatst voor de WK afstanden? | Kramer: 'Dit was een onnodige wedstrijd voor mij'