Sjinkie Knegt staat halverwege het EK shorttrack in Dordrecht aan de leiding. De Fries pakte zaterdag goud op de 1500 meter en zilver op de 500 meter. Lara van Ruijven is na twee afstanden de nummer vijf in het vrouwentoernooi.

Elise Christie won beide afstanden op zaterdag, waardoor de Britse in Dordrecht een voorschot nam op de Europese titel.

De pas 17-jarige Russische Sofia Prosvirnova staat door twee keer zilver ook tweede in het klassement, met 26 punten achterstand op Christie. De Française Veronique Pierron is de nummer drie met vijftien punten, 53 punten minder dan Christie.

Van Ruijven heeft negen punten. Vijfvoudig kampioene Arianna Fontana uit Italië staat slechts achtste.

Gehinderd

Van Ruijven bereikte op de 1500 meter de eindstrijd doordat ze tijdens de halve finale was gehinderd door de Tsjechische Katerina Novotna. De in Den Haag geboren schaatsster profiteerde door vierde te worden in de finale.

De pupil van Jeroen Otter strandde later op de middag op de 500 meter in de halve finale. In de B-finale ging ze met nog één ronde te gaan onderuit, waardoor Van Ruijven als achtste eindigde op de tweede afstand.

De andere twee Nederlandse vrouwen in het individuele toernooi, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof, werden vrijdag al uitgeschakeld in de voorrondes van de 1500 meter. Op zaterdag werden redden beide vrouwen het ook niet in de kwartfinales van de 500 meter.

Zondag is de ontknoping van het individuele toernooi met de 1000 meter en de 3000 meter superfinale. Dan zijn ook de finales van de relay.

Overzicht: Uitslagen en programma EK shorttrack | Van Ruijven had vierde plaats op 1500 meter niet verwacht