FC Twente heeft vrijdag de eerste zege na de winterstop geboekt. De Tukkers waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor streekgenoot Heracles Almelo.

Jesus Corona profiteerde na ruim een uur spelen van een enorme fout van Heracles-verdediger Ramon Zomer en invaller Bilal Ould-Chikh zorgde in de slotfase voor de definitieve beslissing in de derby.

Door de overwinning kwam Twente op gelijke hoogte met AZ, dat net als de ploeg van trainer Alfred Schreuder 31 punten heeft en op een vijfde plaats staat.

Heracles is nog altijd de nummer vijftien in de eredivisie en moet hopen dat ook Go Ahead Eagles, NAC Breda en FC Dordrecht punten laten liggen.

Bevlogen

Heracles speelde bevlogen, maar miste het vernuft om het Twente echt moeilijk te maken. De thuisploeg, die net als vorige week tegen Feyenoord met vijf verdedigers aantrad, was ook niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. 

Pas vlak voor rust werd het doel van Heracles echt bestookt. Corona schoot op aangeven van Hakim Ziyech van dichtbij op de lat, waarna hij zag hoe Dennis Telgenkamp een fraaie reflex had op zijn daaropvolgende kopbal.

De aanvaller trof na ruim een uur spelen alsnog doel. Corona onderschepte een blinde terugspeelbal van Zomer en zag zijn inzet vervolgens achter de kansloze Telgenkamp rollen: 1-0. 

Afgekeurde goal

Heracles dacht tien minuten later op gelijke hoogte te komen, maar scheidsrechter Tom van Sichem zag goed dat Mike te Wierik de bal met zijn arm in het doel werkte. In het slot was het Heracles dat aanviel, maar Twente dat de betere kansen kreeg.

Ould-Chikh besliste het duel vlak voor tijd. De middenvelder, die eerder de lat had geraakt, krulde de bal van afstand in de verre hoek achter de kansloze Telgenkamp. Een andere invaller, Torgeir Börven, verzuimde daarna nog 3-0 te maken door tegen de paal te schieten.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie