De Nederlandse shorttrackers hebben vrijdag bij de EK in Dordrecht zoals verwacht de halve finales bereikt op de aflossing.

Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Adwin Snellink wonnen hun heat en strijden zaterdag om een plaats in de finale. Frankrijk eindigde als tweede. In een eerdere heat hadden de Russen, de olympisch kampioenen, zich al geplaatst.

De Nederlanders zijn het aan hun stand verplicht om om de medailles te strijden op het teamonderdeel. Drie van de vier veroverden vorig jaar in Montreal de wereldtitel. Alleen Niels Kerstholt is gestopt, Snellink nam zijn plaats in.

Van Kerkhof

Eerder op de avond bereikten Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting de kwartfinales van de 1000 meter.

Van Kerkhof deed dat door haar heat te winnen. Van Ruijven en Schulting eindigden in hun heats als tweede, ook voldoende om zondag terug te komen voor een vervolg op de 1000 meter.

Schulting dankte haar tweede plaats aan de diskwalificatie van de Française Veronique Pierron.

Eerder plaatste het drietal zich ook al voor de kwartfinales van de 500 meter, die zaterdag worden verreden. Op de 1500 meter drong alleen Van Ruijven door tot de halve finales die eveneens zaterdag op het programma staan.

Knegt

Bij de mannen leverden de heats op de 1000 meter tickets op voor de kwartfinales voor Knegt, Van der Wart en Breeuwsma.

Het drietal had zich eerder al geplaatst voor de halve finales op de 1500 meter en de kwartfinales op de 500 meter. Op die laatste afstanden gaat het toernooi in Dordrecht zaterdag verder. De 1000 meter wordt zondag vervolgd.

Hoe ziet het programma van het EK shorttrack eruit?