Koen Verweij schaatste vrijdag bij selectiewedstrijden in Thialf de snelste tijd op de 1500 meter en plaatste zich zo voor de WK afstanden. De regerend wereldkampioen allround was verbaasd dat hij het niet hoefde op te nemen tegen Sven Kramer.

"Ik was eigenlijk wel verrast door de afzegging van Kramer", zei Verweij nadat hij met een tijd van 1.47,41 een WK-ticket had gepakt. "Als hij voor het seizoen zegt dat hij meer voor de 1500 meter gaat en daarom van ploeg switcht, dan verwacht je wel dat hij hier start."

"Maar voor mij maakt het niet uit. Ik reed twee weken geleden op het EK allround tegen hem op de 1500 meter en toen ging het ook best aardig", doelde Verweij op het feit dat hij in Tsjeljabinsk ruim een seconde sneller was dan zijn oud-ploeggenoot.

Kramer meldde zich donderdag af voor de 1500 meter bij de selectiewedstrijden, omdat hij het onmogelijk vond om de race te combineren met de 5000 meter van zaterdag en omdat het "ondoenlijk" is om vier afstanden (1500 meter, 5 en 10 kilometer en de ploegachtervolging) te rijden bij de WK afstanden.

Optelsom

"Het is een optelsom", legde Kramers coach Jac Orie vrijdag uit in Heerenveen. "Je moet rekening houden met het moeilijke programma en dan op een gegeven moment keuzes maken om op de juiste momenten goed te kunnen zijn."

"We hebben voor het seizoen uitgelegd dat we de 1500 meter erbij zouden nemen. Er was een periode dat het wel lukte, maar ook een periode dat het op die afstand niet ging zoals we wilden."

Op basis van een vorm van "kansberekening" viel de keuze daarom op het schrappen van de 1500 meter, ook omdat voor de Fries de 5 kilometer bij de WK afstanden en het WK allround zijn belangrijkste doelen zijn dit seizoen. Bovendien heeft hij sinds het NK allround eind december al een WK-ticket binnen op de 10 kilometer.

"Misschien was het plaatje anders geweest als hij door de KNSB aangewezen was voor de 5 kilometer", stelde Orie. "Maar dat was niet het geval."

Hard werken

Bij afwezigheid van Kramer gingen de WK-tickets op de 1500 meter naar Kjeld Nuis, Wouter olde Heuvel en Verweij. Die laatste kan zo zijn belangrijkste doel van het seizoen, wereldkampioen worden op de 1500 meter, ondanks een zomer van weinig trainen nog steeds bewerkstelligen.

"Het ging niet vanzelf", aldus Verweij. "Ik moest er hard voor werken, maar dat is ook wel eens goed. Het waren zware omstandigheden en ik heb veel wedstrijdweekenden gehad. Toch win ik hier, dat is wel lekker."

Overzicht: Wie hebben zich geplaatst voor de WK afstanden?