Ajax-trainer Frank de Boer zou het heel erg triest vinden als het supportershome is aangestoken. Het 'honk' naast de Arena brandde vrijdagmorgen bijna volledig af.

"Rivaliteit en grapjes zijn leuk en dat hoort erbij. Maar als er sprake is van brandstichting dan zou dat heel erg triest zijn", aldus De Boer vrijdagmiddag op de persconferentie in de aanloop naar de Klassieker van zondag.

"Van andermans spullen blijf je af. Het home had veel emotionele waarde voor supporters. Er hingen shirtjes die zijn geschonken door oud-spelers als Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar. Heel jammer dat die nu verloren zijn gegaan."

"Daarnaast kwamen er voor en na de wedstrijd veel mensen naar het supportershome. Waar moeten zij nu heen? Het weer nodigt ook niet echt uit om buiten te gaan staan."

De Boer hoopt wel dat er geen negatieve reacties van Ajax-supporters richting Feyenoord komen. "Er is niets bewezen. Mocht blijken dat dit een bewuste actie was dan moet iedereen zijn verstand erbij houden."

"Maar het bewijst in elk geval wel dat het een goede keuze is om geen uitsupporters toe te laten bij de Klassieker. Ik snap de burgemeesters."

Video: 'Triest als brand is aangestoken door Feyenoorders'

1200 keer gebeld

Feyenoord wees er vrijdag op dat het nog te vroeg is om een dader aan te wijzen voor de brand. "We hebben wel even contact gehad met Ajax, maar laat duidelijk zijn dat de oorzaak van de brand nog onbekend is", aldus een woordvoerder van de Rotterdamse club.

"Voor hetzelfde geld is er kortsluiting in de koelkast of zoiets. Maar mocht straks wel blijken dat Feyenoord-fans er iets mee te maken hebben, dan hebben wij slechts het algemene standpunt dat er alleen op sportief gebied rivaliteit moet zijn. En verder moet je gewoon van elkaars spullen afblijven. Maar nogmaals, dat is heel prematuur."

De Boer zelf werd de afgelopen dagen niet met rust gelaten. Zijn telefoonnummer kwam in handen van Feyenoord-supporters, waardoor hij aan de lopende band gebeld werd.

"Op een gegeven moment stond mijn nummer ook op internet en toen was het hek van de dam. En als je dan 1200 keer op een dag gebeld wordt, is dat wel een beetje irritant", reageerde De Boer laconiek.

"Het begon om 's ochtends zeven uur tot ik 's avonds om een uur of acht een ander nummer kreeg. Ik heb twee keer opgenomen en kreeg wat verwensingen naar mijn hoofd."

"Ook via WhatsApp kreeg ik het een en ander te horen. Een beetje triest. Ze hebben blijkbaar niet veel te doen."

Supportershome Ajax in de as gelegd door brand