Feyenoord reist komend weekend met een fitte selectie naar Amsterdam voor de Klassieker tegen Ajax.

Een paar spelers hadden deze week last van griep, maar behalve derde doelman Ronald Graafland is iedereen hersteld.

"Er waren een paar jongens niet okselfris, maar het was niet alsof er een of andere griepepidemie over Rotterdam-Zuid heen trok", aldus trainer Fred Rutten op een persconferentie.

"Boulahrouz zag er vrijdag op de training weer fris uit. Behalve Elvis Manu hebben we iedereen aan dek." De buitenspeler is langere tijd uitgeschakeld met een liesblessure.

Basacikoglu

Bilal Basacikoglu miste dinsdag de training vanwege klachten aan zijn hak en kwam woensdag te laat. Rutten liet in het midden of de van sc Heerenveen overgekomen vleugelaanvaller bij de selectie zit tegen Ajax.

"Die heb ik nog niet bekendgemaakt, dus het zou heel vervelend zijn als ik dat hier zou noemen. Hij is absoluut niet ongedisciplineerd, maar het is een jonge jongen die veel moet leren. Er mag alleen geen structuur in komen met dit soort dingen. Ik twijfel niet aan zijn motivatie."

Feyenoord begint zondag als nummer drie van de eredivisie aan het duel met de aartsrivaal. Ajax staat tweede met acht punten meer dan de Rotterdammers. Koploper PSV, dat zaterdag aantreedt tegen SC Cambuur, heeft een voorsprong van vier punten op Ajax en acht op Feyenoord.

Kuikentjes

Rutten heeft door het goede spel van Feyenoord in de maanden voor de winterstop goede hoop op een bevredigend resultaat in de hoofdstad. Zijn elftal was zondag nog met 3-1 te sterk voor FC Twente, al was het spel voor rust wat minder.

"Het team heeft al sinds oktober enorm veel vertrouwen in zichzelf gekregen en dat is ook niet weggeëbd. Het is ook niet zo dat we met kuikentjes naar Amsterdam gaan, onze spelers hebben echt wel wat meegemaakt."

Feyenoord wist in de eerste Klassieker van dit seizoen de wedstrijd te domineren tegen Ajax, maar ging wel met 1-0 onderuit. Rutten vreest dat het verloop van dat duel vooral de tegenstander helpt. "Het kan ze toch wel waakzamer maken."

Bus

Over de strijdwijze die Feyenoord gaat hanteren, bleef Rutten geheimzinnig. "Dat ga ik hier niet verklappen, behalve dan dat ik gek zou zijn als ik mijn hele elftal overboord ga gooien. Dat heb ik nog nooit gedaan."

Rutten realiseert zich in ieder geval dat er kansen liggen voor zijn elftal tegen Ajax, dat vorige week in het eerste duel na de winterstop zeer moeizaam van FC Groningen won. 

"Als ik geen kansen zag, zou ik de bus niet laten vertrekken. We zijn een team dat op de juiste momenten weet wanneer er gevochten moet worden. Dat is een onderdeel dat we beheersen, zeker tegen een voetballende ploeg. We gaan daar dan ook naartoe om te winnen."

Bij verlies staat Feyenoord elf punten achter op Ajax en raakt de tweede plaats en daarmee een plek in de voorronde van de Champions League wel heel ver uit zicht. "Dan zijn er dit seizoen nog genoeg doelen voor ons. We hebben ook nog een heel mooie Europese wedstrijd. Laten dit duel eerst maar eens gespeeld worden. We kunnen er nog heel lang over praten, maar ik zou zeggen: geen woorden, maar daden."

Vermeer terug in Arena: 'Ik laat gefluit op me af komen' I Hoe ziet het programma in de eredivisie eruit?