Nicolien Sauerbreij is er vrijdag tijdens haar laatste WK snowboarden niet in geslaagd de knock-outfase te bereiken op de parallelreuzenslalom.

De olympisch kampioene van 2010 kwam in het Oostenrijkse Kreischberg niet verder dan de achttiende tijd in de kwalificatie. Alleen de top zestien verzekerde zich van een vervolg in het toernooi.

Donderdag strandde de 35-jarige Sauerbreij al in de kwalificatiefase op de parallelslalom.

Sauerbreij neemt na het WK nog deel aan twee wereldbekerwedstrijden, waarna haar loopbaan voorbij is.

Jammer

''Voor mijn gevoel had ik in de finale kunnen staan. Dat het niet is gelukt, is heel jammer'', zei Sauerbreij. "Vanochtend dacht ik echt: dit kan mijn dag worden. Als je er zo vaak zo dichtbij zit, hoor je ook een keer in de finale te staan. De omstandigheden waren ook fantastisch."

"Een blauwe lucht en een strakke piste met veel grip. Alleen werden er daardoor amper fouten gemaakt'', vertelde Sauerbreij die in haar eerste run een klein missertje had. "Ik denk dat ik het daar heb laten liggen.''

Sauerbreij was bij een succesvol optreden misschien meteen gestopt. ''Nu ben ik juist helemaal gebrand op de wedstrijden die nog komen'', keek ze al uit naar de wereldbekerwedstrijd volgende week in het Sloveense Rogla. Een week later volgt in het Duitse Sudelfeld haar echte afscheid.

Dekker

De 18-jarige Michelle Dekker bleef eveneens steken in de kwalificaties. "Ik heb twee mooie runs neergezet, maar mooi betekent niet direct snel'', concludeerde ze na haar klassering als 25e.

De winst ging naar de Oostenrijkse veterane Claudia Riegler. De 41-jarige snowboardster hield de Russische Alena Zavarzina en de Japanse Tomoka Takeuchi achter zich. Bij de mannen was het goud voor de Rus Andrej Zobolev.

De Sloveen Zan Kosir, derde op de Spelen in Sotsji, werd tweede voor de Oostenrijker Benjamin Karl. Zobolev pakte donderdag al zilver op de parallelslalom. Tweevoudig olympisch kampioen Vic Wild, uitkomend voor Rusland, werd slechts zevende.