Ajax-trainer Frank de Boer vreest dat zijn ploeg het zondag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord moet stellen zonder Davy Klaassen. De middenvelder verliet vrijdag de training met lichte klachten aan de buikwand. 

"Het wordt een lastig verhaal voor Davy", zei De Boer vrijdag tijdens zijn persconferentie in de aanloop naar de Klassieker.

"Maar er is net in het ziekenhuis geen ernstige schade vastgesteld, dat is heel positief. Zaterdag kijken we verder. En overleggen we met het medisch team. Maar zeker is dat we er geen spuit in zullen zetten."

De Boer legde uit dat hij voor een moeilijke keuze staat. "Halen we hem voor de zekerheid eruit voor de zware periode die eraan komt of zetten we hem tijdens de belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord in? Dat is nu de vraag. Het mag namelijk niet zo zijn dat hij uiteindelijk vier stappen terug zet in plaats van één."

Tegenover de mogelijke afwezigheid van Klaassen staat de terugkeer van Nicolai Boilesen, die de afgelopen twee maanden kampte met een knieblessure. De Boer: "Hij zal meteen in de basis beginnen."

Nick Viergever zal door de terugkeer van de Deen weer op de bank beginnen. Jairo Riedewald, de andere optie op de linksbackpositie, moet vanwege een blessure waarschijnlijk verstek laten gaan. Ook de al langer geblesseerden Viktor Fischer en Joël Veltman ontbreken zondag, maar het gaat wel de goede kant op met hun herstel, zo liet De Boer weten.

Video: Klaassen zeer twijfelachtig voor klassieker

Titelrace

Ajax bezet na achttien speelrondes de tweede plaats in de eredivisie. Bij winst zondag wordt het gat met nummer twee Feyenoord vergroot tot liefst elf punten. De Boer denkt echter niet dat Feyenoord in dat geval definitief is afgeschreven voor de titel. 

"We hebben na de winterstop weleens zo'n gat gedicht en hebben daarmee bewezen dat het kan. Maar het wordt bij winst voor ons wel een heel erg lastige klus voor Feyenoord, ook omdat ze twee ploegen moeten achterhalen."

De voorsprong van Ajax is mede te danken aan de 1-0 zege van de Amsterdammers begin dit seizoen in De Kuip. De Boer beseft echter dat er uit die wedstrijd weinig hoop geput moet worden.

"We wonnen in Rotterdam, maar het was onverdiend. We hadden daar helemaal niets te vertellen. Feyenoord heeft ook een goede ploeg met spelers die het verschil kunnen maken. Ik verwacht dat de strijd op het middenveld heel belangrijk wordt."

Hoe ziet het programma in de eredivisie eruit?