Geert Leinders is door de Amerikaanse sportrechtbank AAA geschorst voor het leven vanwege de dopingperikelen in zijn tijd als arts van wielerploeg Rabobank.

Dat maakt de Dopingautoriteit donderdag bekend in samenwerking met USADA en ADD, de antidopingorganisaties in de Verenigde Staten en Denemarken.

Het onderzoek naar de Belg is in 2012 gestart en bevat informatie over het verstrekken van onder meer epo, bloedtransfusies en testosteron.

"Het is schokkend dat een lid van het bestuur en een teamarts zijn positie misbruikt door deel te nemen aan dit soort gevaarlijke activiteiten", luidt de conclusie van Travis Tygart, directeur van USADA.

Rasmussen

De naam van Leinders dook in 2012 op bij een onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA naar het dopingnetwerk rond Lance Armstrong. Oud-renner Levi Leipheimer beschuldigde hem er destijds van dat in zijn periode bij Rabobank doping zou hebben verstrekt.

De getuigenverklaring van Michael Rasmussen, die dopinggebruik in zijn tijd bij de Raboploeg uitvoerig heeft bekend, waren volgens de drie instanties van doorslaggevend belang om Leinders te straffen.

"We hebben vanaf het begin gezegd dat mensen die doping normaal vinden uit de sport moeten verdwijnen. Alleen op die manier kunnen we het wielrennen schoon krijgen voor de talenten van de toekomst", besluit Tygart.

Leinders laat in een eerste reactie aan de NOS weten zich niet druk te maken om de schorsing. "Als geneesheer beschouw ik mezelf in deze zaak onschuldig. Ik heb reeds drie jaar geleden besloten om nooit meer als ploegdokter in het wielrennen actief te zijn."