Ajax kon in de laatste tien seizoenen de omzetstijging van Italiaanse topclubs goed bijbenen. De kloof met vooral de Spaanse en Engelse topclubs werd echter alleen maar groter.

Dat blijkt uit de edities van de Deloitte Money League over de jaargangen 2003/2004 en 2013/2014. De meest actuele lijst van de voetbalclubs met de hoogste omzet werd donderdag gepubliceerd.

Andermaal voert Real Madrid de rangschikking aan. De Champions League-winnaar realiseerde afgelopen seizoen bijna 550 miljoen euro aan inkomsten.

De Amsterdammers zagen hun omzet tussen 2004 en 2014 met 40 miljoen euro toenemen tot 104 miljoen euro, hetgeen neerkomt op een stijging van 62,5 procent.

De Italiaanse clubs in de top tien, Juventus, AC Milan en Internazionale, bleven daar ver bij achter. Juventus noteerde over tien jaar een stijging van 30 procent, terwijl AC Milan er maar 13 procent op vooruitging. Internazionale noteerde zelfs een bescheiden omzetdaling.

In absolute zin legde Ajax het nog wel af tegen Juventus en AC Milan, die de omzet met respectievelijk 57 en 43 miljoen euro zagen toenemen. Internazionale kreeg in 2013/2014 daarentegen drie miljoen euro minder binnen dan in 2003/2004.

Uitdager

De gestokte omzetprogressie is er wellicht de oorzaak van dat Italiaanse clubs in de Champions League al jaren achterblijven bij de prestaties van met name Duitse, Engelse en Spaanse topclubs.

Real Madrid en FC Barcelona zagen hun inkomsten in een decennium tijd met ruim 300 miljoen euro toenemen. Het budget van de Catalanen nam met 185 procent toe, Real Madrid creëerde een omzetstijging van 133 procent.

Bayern München heeft zich de voorbije jaren ontpopt als uitdager van de Spaanse grootmachten. De Duitse kampioen schroefde zijn budget sinds 2004 met 194 procent op tot 488 miljoen euro.

De Engelse topclubs presteerden het afgelopen decennium ook ijzersterk. Manchester United, Liverpool en Arsenal hebben hun omzet minimaal verdubbeld. Het verschil tussen Chelsea en Ajax is wat betreft relatieve toename kleiner: 78 om 62,5 procent.

Clubs uit de Premier League maken vooral het verschil met de uiterst lucratieve televisiecontracten.

Rijke eigenaren

Manchester City en Paris Saint-Germain zijn twee vreemde eenden in de bijt in de top van de Money League. Beide clubs zijn door de komst van rijke eigenaren inmiddels niet meer weg te denken uit de lijst, terwijl ze tien jaar terug hoogstens een voetnoot waren in het rapport.

PSG zag de omzet met 493 procent exploderen van 80 miljoen euro naar 493 miljoen euro. De omzetstijging van Manchester City (van 90 miljoen euro naar 414 miljoen euro) was met 360 procent ook indrukwekkend.

Real Madrid voor tiende jaar op rij voetbalclub met hoogste omzet