Sven Kramer heeft zich donderdag afgemeld voor de 1500 meter bij de selectiewedstrijden voor de WK afstanden.

De Fries vindt het onmogelijk om de race van vrijdag te combineren met de 5000 meter van een dag later in Thialf.

"Het is ondoenlijk om deze vier afstanden te combineren’’, zegt zijn coach Jac Orie op de website van Lotto-Jumbo.

Kramer hoopte door zijn goede prestaties in de wereldbeker op de 5000 meter te worden aangewezen voor de WK afstanden, maar dat heeft de KNSB alleen met Ireen Wüst op de 3000 meter gedaan.

"Sven heeft het gehele voorseizoen aangetoond dat hij samen met Jorrit Bergsma een klasse apart is op de 5 kilometer. Maar de KNSB durft het niet aan om beide mannen aan te wijzen voor de WK afstanden. Dan kom je op een gegeven moment in een spagaat", verduidelijkt Orie.

Lastige combinatie

De 28-jarige Kramer had zich bij zijn overgang van het gestopte TVM naar Lotto-Jumbo juist ten doel gesteld om zich meer te richten op de 1500 meter, maar behoudens een Nederlandse titel vielen zijn prestaties op die afstand tegen.

De beslissing om de selectiewedstrijd aan zich voorbij te laten gaan komt ook voort uit het programma van de WK afstanden, die van 12 tot en met 15 februari in Heerenveen verreden worden. De internationale schaatsunie ISU besloot het evenement te openen met de 10 kilometer, waarop Kramer ook in actie zal komen.

Bovendien vinden de ploegenachtervolging, met Kramer als speerpunt van de Nederlandse equipe, en de 1500 meter plaats op dezelfde dag. Orie: "Ook dit is fysiologisch gezien een hele lastige combinatie. Dan moet je kiezen voor de afstanden waar je de beste kansen op hebt."

Speerpunt

Kramer, die eerder deze maand nog Europees kampioen allround werd, zal zich voor de rest van het seizoen richten op de 5000 meter bij de WK afstanden en de WK allround van 7 en 8 maart in het Canadese Calgary.

"Daar gaat nu al mijn aandacht naar uit. Ik kijk ernaar uit om in een uitverkocht Thialf én op het snelle ijs van de Olympic Oval in Calgary topprestaties te leveren."

"Dat ik me nu afmeld voor de 1500 meter wil overigens niet zeggen dat ik deze afstand minder belangrijk vind. Volgend seizoen wordt de 1500 meter - samen met de 5 kilometer - wederom een belangrijk speerpunt."