Nicolien Sauerbreij heeft zich donderdag bij de WK snowboarden net niet kunnen plaatsen voor de finales op het onderdeel parallelslalom.

De 35-jarige olympisch kampioene van 2010 eindigde in het Oostenrijkse Kreischberg als zeventiende in de kwalificaties. De Amsterdamse kwam drie tiende van een seconde tekort voor een plek bij de laatste zestien.

Sauerbreij is bezig aan haar negende en laatste WK. Ze zet in februari een punt achter haar topsportbestaan. Haar beste resultaat op een WK was vier jaar geleden, toen ze zilver behaalde op de parallelslalom.

Vrijdag krijgt Sauerbreij op de parallelreuzenslalom haar laatste kans om haar carrière met een medaille af te sluiten.

Het was al de derde keer dit seizoen dat Sauerbreij op de ondankbare zeventiende plek eindigde. ''Dat is zuur. Zeker als het zo vaak gebeurt. Op een gegeven moment moet je het een klein beetje mee hebben'', zei ze na haar kwalificatieruns. 

Daarin maakte ze in de tweede omloop een klein foutje, waardoor ze de finales miste. Sauerbreij kijkt uit naar de parallel reuzenslalom: ''Dat blijft absoluut mijn onderdeel en daar verwacht ik wel meer van.''

Dekker

Michelle Dekker plaatste zich evenmin voor de finales. Zij noteerde in de kwalificaties de 23e tijd. "Ik had er meer van verwacht. In de eerste run maakte ik een foutje en verloor daardoor veel snelheid."

"De tweede run ging heel goed, maar ik kon de achterstand niet meer inhalen. Daar baal ik van, want bij de laatste World Cup was ik wel top zestien en dat wilde ik hier ook halen."

De Tsjechische Ester Ledecka greep in de finale het goud. De Oostenrijkse Julia Dujmovits behaalde zilver, haar landgenote Marion Kreiner pakte brons.

Van Gils

Charlotte van Gils meldde zich af voor het freestyle onderdeel big air. Ze ondervindt nog te veel last van haar gekneusde heup, het gevolg van een harde val tijdens de training.

Van Gils moest door haar blessure al afzeggen voor het onderdeel slopestyle, haar specialiteit.

De 28-jarige geboren Velsense ging afgelopen zaterdag hard onderuit. Van Gils schoot na haar val buiten de piste en knalde hard tegen een boom. Ze raakte niet buiten bewustzijn, maar moest wel naar het ziekenhuis. Daar bleef ze een nacht ter observatie.

De freestyle snowboardster treft het deze winter niet. Bij de wereldbekerwedstrijden vorige maand in Istanbul liep Van Gils in de training een hersenschudding op, waardoor ze zich toen ook moest afmelden voor de wedstrijd.