De economische waarde van voetbal bedraagt 2,18 miljard euro. Dat is 0,34 procent van het bruto binnenlands product.

Dit hebben accountants van PwC berekend in het onderzoek De Kracht van Voetbal, dat de voetbalbond KNVB donderdag heeft gepresenteerd.

Het onderzoek is verricht op initiatief van de KNVB, de eredivisie, de eerste divisie en de stichting Meer dan Voetbal. Het maakt volgens de bond voor het eerst de economische en maatschappelijke betekenis van voetbal inzichtelijk.

''Voetbal vormt het grootste sociale netwerk van ons land. Het draagt bij op de maatschappelijke thema’s vorming, gezondheid en verbinding'', aldus de bond in een persbericht.

Rekenmodule

Met een speciaal ontworpen rekenmodule kunnen betaald voetbal- en amateurvoetbalclubs zowel hun economische als maatschappelijke waarde voor de regio berekenen.

Met dezelfde methode kunnen ze ook berekenen hoe ze die waarde voor de regio kunnen vergroten. De clubs kunnen dan beter aan wethouders van hun gemeenten, supporters en investeerders laten zien wat voor maatschappelijke effecten een project, bijvoorbeeld uitbreiding van de stadioncapaciteit, voor de regio kan hebben.

''Er kleeft een beetje de perceptie aan het voetbal dat de sport alleen maar geld aan de samenleving vraagt op het moment dat het slecht gaat. Onterecht. Voetbal draagt veel meer bij dan dat het kost. Dat kunnen we nu laten zien'', zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen donderdag in het AD.