Sjinkie Knegt ziet Viktor An als zijn belangrijkste rivaal bij het EK shorttrack van komend weekeinde in Dordrecht.

"Ik denk dat An mijn grootste concurrent is", stelt Knegt, de Europees kampioen van 2012, aan de vooravond van het toernooi in eigen land.

De 25-jarige Fries vecht al enkele jaren met regelmaat mooie gevechten uit met de vier jaar oudere An. Knegt heeft respect voor de prestaties van de geboren Zuid-Koreaan, die sinds 2011 voor Rusland schaatst, maar ziet hem niet als een voorbeeld.

"Ik heb geen voorbeelden, doe alles op mijn eigen manier. Als je iemand gaat kopiëren, dan word je niet beter dan diegene. Ik heb ook nog nooit een video van An bekeken. Niels Kerstholt (voormalig ploeggenoot, red.) kon dagenlang video's van hem bekijken, maar dat hoeft van mij niet."

"Het is heel knap wat hij allemaal gepresteerd heeft en dat hij na zijn zware knieblessure in 2008 zo is teruggekomen. Maar het is gewoon een concurrent en we gaan proberen van hem te winnen komend weekend."

Fenomeen

De Nederlandse kopman weet als geen ander dat van An winnen makkelijker gezegd is dan gedaan.

Zo was de Rus vorig jaar in Dresden op weg naar de Europese titel op drie van de vier afstanden de beste. Knegt pakte brons in het eindklassement, maar moest die medaille inleveren nadat hij in de finale van de aflossing uit frustratie zijn middelvinger had opgestoken.

"Het is altijd weer een verrassing wat hij doet", geeft Knegt aan waarom An zo moeilijk te bestrijden is. "Hij kan alles. Hij kan van kop af aan rijden of achteraan beginnen. Dat wisselt hij af en daarmee verras je je concurrenten."

Heiden

Bondscoach Jeroen Otter kijkt uit naar de strijd tussen An en Knegt. "An is bij wijze van spreken de Eric Heiden van het shorttrack", verwijst Otter naar de Amerikaanse oud-langebaanschaatser die bij de Spelen van 1980 vijf keer goud pakte.

"Technisch is An een fenomeen, een wonderkind. Dan is het natuurlijk prachtig dat we in eigen huis het gevecht met hem aan kunnen gaan."

Knegt is naar eigen zeggen alleen maar extra gemotiveerd als hij het tegen de besten van de wereld moet opnemen. "Hoe beter de concurrentie, hoe beter ik het zelf doe. Ik wil iedereen verslaan, dus ook An."

'Prachtig dat Knegt in eigen huis kan strijden met fenomeen An' | Knegt benadert EK in eigen land als 'doodnormale' wedstrijd