Joop Munsterman legt na afloop van dit eredivisieseizoen zijn functie neer als voorzitter van FC Twente.

Dat heeft de 63-jarige preses dinsdag aangekondigd op de nieuwjaarsreceptie van de club uit Enschede. Munsterman stond tien jaar aan het roer bij Twente.

Vice-voorzitter Aldo van der Laan neemt met ingang van de nieuwe voetbaljaargang de taken over van de huidige voorzitter.

Munsterman kondigde in oktober al aan dat hij per 1 februari af zou treden als directievoorzitter, maar gaf nu aan ook te vertrekken als voorzitter van de Raad van Commissarissen. "Na tien ongelooflijk intensieve jaren ben ik daar echt aan toe."

Onder leiding van de voormalige Wegener-baas legde FC Twente in 2010 beslag op het landskampioenschap. Een jaar later mochten de Tukkers de KNVB-beker bijzetten in de prijzenkast.

Ontwikkeling

Op het moment dat Munsterman in 2004 instapte als opvolger van Herman Wessels stond FC Twente er financieel allerminst goed voor. Onder leiding van de nieuwe bewindsman slaagde de club erin weer gezond te worden.

Bovendien werd sportieve aansluiting gevonden met de traditionele top drie en werd de Grolsch Veste uitgebreid naar 30.000 plaatsen.

"Ik moet eerlijk zeggen dat de jaren als in een roes voorbij zijn gegaan. FC Twente heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt met natuurlijk het kampioenschap van 2010 als hoogtepunt; het mooiste dat je als club, en misschien ook wel als regio, kan meemaken."

"Het dakdrama, met twee dodelijke slachtoffers, was voor mij een absoluut dieptepunt", erkent Munsterman. "Er is zo ontzettend veel gebeurd, eigenlijk te veel om op te noemen. Heel veel dingen zijn goed gegaan, maar er zijn ook fouten gemaakt."

Kritiek

De afgelopen maanden kreeg Munsterman, die jarenlang een dubbelrol vervulde in Enschede, ook veel kritiek te verwerken. Zo werd hem belangenverstrengeling verweten, omdat hij mede-eigenaar is van de Chileense middenvelder Felipe Gutierrez.

Bovendien verkeert FC Twente financieel opnieuw in zwaar weer. De club moet nog veel schulden terugbetalen en leed de afgelopen seizoenen flinke verliezen. Daardoor is het door de KNVB ingedeeld in de zorgelijke categorie 1.

Onder leiding van trainer Alfred Schreuder bezetten de Tukkers na achttien speelrondes de zesde plaats in de eredivisie. Volgende week wordt in de kwartfinales van het bekertoernooi nog wel aangetreden tegen AZ.