Claudia Pechstein heeft donderdag een bijzonder succes geboekt bij de rechtbank van München.

Die instantie besloot haar aanklacht tegen de internationale schaatsunie ISU aan te nemen en de beslissing van internationaal sporttribunaal CAS niet te erkennen.

De 42-jarige Pechstein werd eind 2009 voor twee jaar geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden, maar bewijs voor dopinggebruik was er niet.

Ze verloor vervolgens haar hoger beroep bij het CAS, maar eist nu via de burgerrechter in Duitsland een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro.

Revolutie

De beslissing van de rechtbank in München is uniek omdat sporters daardoor de kans geboden wordt om besluiten van het CAS, het hoogste tribunaal in de sport, aan te vechten.

Diverse rechters hebben het proces al aangeduid als een 'revolutie'. De ISU is het uiteraard niet met het oordeel eens en wil dat het hooggerechtshof van Duitsland naar de zaak kijkt.

Haar advocaat Simon Bergmann spreekt van een historische beslissing. "Nog nooit heeft een rechtbank zich op deze manier over een dopinggeval uitgelaten. Dit maakt alles mogelijk, ook de vraag of ze doping heeft gebruikt, moet opnieuw worden gesteld."

Bedriegers

Pechstein, die al jarenlang een juridische strijd voert met de ISU, is dogelukkig met de beslissing. "Dit is een grote dag voor mij. Dit is me meer waard dan al mijn olympische medailles bij elkaar."

"De bedriegers van de ISU hebben me alles ontnomen, maar het is nog niet ten einde. Het doet me goed dat ze nu met bewijzen moeten komen."

De vijfvoudig olympisch kampioene heeft dopinggebruik altijd ontkend. Ze wijt de afwijkende waarden in het bloedpaspoort aan een erfelijke ziekte.