Igor Sijsling is dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Sydney. De 27-jarige Nederlander was kansloos tegen Bernard Tomic.

Sijsling verloor op het Australische hardcourt 54 van de 83 gespeelde punten en kon na minder dan drie kwartier zijn rackets al weer opbergen: 6-1 en 6-2.

De Amsterdammer had zich via drie zeges in het kwalificatietoernooi geplaatst voor het hoofdschema in Sydney.

Dit was zijn laatste voorbereiding op het Australian Open, het Grand Slam dat aanstaande maandag begint in Melbourne. Vorige week verloor de nummer 83 van de wereld in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Chennai van de Zweed Elias Ymer.

De 22-jarige Tomic stond in de hele partij geen breekpunt toe aan Sijsling. De Australiër, die 71e staat op de wereldranglijst, serveerde ijzersterk en verloor maar negen punten in zijn eigen opslaggames.

Hij zal het in de tweede ronde moeten opnemen tegen de als derde geplaatste Duitser Philipp Kohlschreiber, die een bye had in de eerste ronde.

Del Potro

Titelverdediger Juan Martin del Potro kende een succesvolle rentree in Sydney. De US Open-winnaar van 2009 won in zijn eerste partij in ruim tien maanden met 6-3 en 7-6 (4) van de Oekraïner Sergiy Stakhovsky.

De 26-jarige Argentijn moest op 24 februari 2014 opgeven in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Dubai en kon sindsdien niet in actie komen vanwege een blessure aan zijn linkerpols. Na zijn zege op de US Open stond hij al een keer lang aan de kant met een kwetsuur aan zijn rechterpols.

Del Potro, inmiddels afgezakt naar de 338e plaats op de wereldranglijst, is nog niet helemaal pijnvrij, maar hij controleerde de partij tegen Stakhovsky weer ouderwets met zijn sterke forehand.

"Een heerlijk moment. Ik kan nu echt gaan werken aan een comeback'', zei een emotionele Del Potro na afloop. "Mijn service was goed en mijn forehand werkt ook nog. Ik moet wel werken aan mijn backhand en het bewegen kan ook een stuk beter."

De voormalig nummer vier van wereld speelt in de volgende ronde tegen de als eerste geplaatste Italiaan Fabio Fognini.

Halep

De 'topseed' in het vrouwentoernooi van Sydney, Simona Halep, moest zich dinsdag terugtrekken. De nummer drie van de wereld heeft buikgriep.

De Roemeense was vorige week nog de beste bij het toernooi in Chinese Shenzhen.

"Ik kreeg in Shenzhen al last van mijn maag", reageerde Halep. "Ik weet niet hoe ik daar de finale heb gespeeld, als ik eerlijk ben. Ik vind het jammer dat ik niet kan spelen in Sydney, maar ik moet nu eerst aan mijn herstel denken."