NEW YORK - Andy Roddick heeft overtuigend de derde ronde van de US Open bereikt. De titelverdediger ontdeed zich in het Arthur Ashe Stadium met 6-0 6-3 6-4 van het 18-jarige Spaanse talent Rafael Nadal.

Nadal maakte in New York voor de tweede keer dit jaar zijn opwachting op een Grand Slam. Na zijn deelname aan de Australian Open moest hij wegens een enkelblessure Roland Garros en Wimbledon laten schieten. Met zijn ijzersterke service maakte Roddick snel een einde aan de aspiraties van de Spanjaard. De Amerikaan zette de toon door de eerste set met 6-0 te pakken. Hij sloeg in de partij een opslag van 245 kilometer/per uur, een evenaring van het US Open-record, en produceerde tien aces.

'Naar wens'

"De eerste twee sets liepen naar wens", vond Roddick. "In de derde had ik wat moeite mijn concentratie vast te houden. Het stemt met tevreden dat ik het toch in drie sets heb kunnen afmaken." De als achtste geplaatste Argentijn David Nalbadian moest in vijf sets buigen voor de Rus Mikhail Joezni: 6-7 6-3 7-5 2-6 6-4.

Van Scheppingen

In de eerste ronde won Nalbandian van Dennis van Scheppingen. De niet volledige fitte Juan Carlos Ferrero, verliezend finalist in 2003, ging na een marathonpartij onderuit tegen de Oostenrijker Stefan Koubek: 7-6 4-6 6-7 6-2 6-3. De Australiër Lleyton Hewitt etaleerde opnieuw zijn goede vorm met een 7-6 6-1 6-2 winst op de Marokkaan Hicham Arazi.

Serena

Bij de vrouwen haalden de favorieten Serena Williams, Amelie Mauresmo en Jennifer Capriati de vierde ronde. De overtuiging bij Williams ontbrak echter. De Amerikaanse, minder opvallend gekleed dan in haar eerdere twee partijen, maakte maar liefst 42 onnodige fouten. De Française Tatiana Golovin wist echter niet te profiteren van het foutenfestival en verloor met 7-5 6-4.

"Bijna vijftig fouten in twee sets, hiermee heb ik praktisch een set weggegeven", besefte Williams zich. "Dit was echt te veel. Er waren punten bij die ik echt had moeten maken. Ik speelde tegen twee opponenten, haar en mezelf."

Mauresmo had beduidend minder moeite met de Venozolaanse Maria Vento-Kabchi. Ze gunde haar tegenstandster slechts twee games: 6-2 6-0. Capriati moest tegen de Russische Vera Doetsjevina een set afstaan, maar won wel: 6-0 6-7 6-3.