Wielerploeg Androni Giocattoli-Venezuela heeft Johnny Hoogerland donderdag voor de rechter gedaagd.

De Zeeuw wordt door de equipe waarvoor hij afgelopen jaar reed beschuldigd van smaad en laster. Androni eist een schadevergoeding van Hoogerland.

Het Openbaar Ministerie in Turijn moet zich over de zaak buigen.

Hoogerland heeft naar eigen zeggen nog geld tegoed van het team. Hij riep vorige week via Twitter de hulp in van Brian Cookson, de voorzitter van de UCI.

''Waar kun je als renner terecht als je team je salaris niet betaalt?'', vroeg Hoogerland.

Het leidde tot een boze reactie vanuit Italië. In een verklaring schreef de teamleiding dat Hoogerland zijn geld heeft gekregen en met zijn beschuldigingen de naam van Androni ernstig bezoedelt.

Afhandeling

Komend seizoen komt Hoogerland uit voor de nieuwe Nederlandse ploeg Roompot. Hoewel de Zeeuw in zijn veelbesproken tweet aan Cookson geen namen noemt, voelt de teamleiding van Androni zich aangevallen.

''Androni heeft hem goed behandeld, maar bij de afhandeling van een contract moet je goed op je 'qui vive' zijn'', zei Hoogerlands manager Frank Kwanten vorige week in een reactie. ''We zullen proberen in onderling overleg eruit te komen.''

Volgens Androni is het geld waar Hoogerland recht op meent te hebben afgedragen als inkomstenbelasting. Als bewijs heeft de ploeg alle loonstrookjes van de Zeeuw opgestuurd naar de UCI.

Hoogerland: 'Grote ronde met Roompot zou heel gaaf zijn'