Bradley Wiggins heeft een eigen wielerploeg opgezet. 'WIGGINS' zal vanaf dit jaar uitkomen in de Continental Tour, het derde niveau in het wielrennen.

De nieuwe formatie zal primair uitkomen op de weg, maar in eerste instantie ligt de focus op de baan.

WIGGINS wordt gesponsord door Sky en ondersteund door de Britse wielerfederatie. Er zijn al acht renners vastgelegd.

Wiggins (34) zelf sluit in mei aan, wanneer zijn contract bij Team Sky is afgelopen. In dienst van de Britse World Tour-ploeg zal hij nog een aantal koersen rijden, waaronder Parijs-Roubaix.

Daarna richt de Tour de France-winnaar van 2012 zich op de Spelen van 2016 in Rio, waar hij mikt op een gouden medaille op de ploegenachtervolging op de baan.

"Het hele idee van dit team is om toe te werken naar Rio en daar goud te winnen", vertelt Wiggins aan Sky Sports. "Er zijn veel jongens van het Britse baanprogramma in de ploeg opgenomen."

"Dat is prettig, zo kunnen we het hele jaar samen trainen en racen. Het wielrennen heeft me alles gegeven, nu wil ik iets neerzetten dat kinderen inspireert."

Werelduurrecord

Wiggins, die al zes olympische medailles won, bevestigt verder zijn poging om het werelduurrecord in zijn bezit te krijgen.

"Het plan is om het te doen in juni op de olympische baan van Londen. De afgelopen maanden staat het record weer in de belangstelling met verschillende renners die ervoor gaan."

Momenteel is het uurrecord in handen van de Oostenrijker Matthias Brändle, die in oktober tot een afstand van 51,852 kilometer kwam.

Thomas Dekker valt eind februari het werelduurrecord aan.

Wiggins verlengt contract bij Team Sky tot eind april | Hoe ziet de wielerkalender eruit in 2015?