Robin Haase heeft een wildcard gekregen voor het ABN Amro World Tennis Tournament volgende maand in Rotterdam. Dat maakte toernooidirecteur Richard Krajicek donderdag bekend bij een persbijeenkomst.

Haase, momenteel de nummer 80 van de wereldranglijst, ontbrak vorig jaar bij het ABN Amro-toernooi, omdat hij koos voor de graveltoernooien in Zuid-Amerika.

Krajicek heeft nog een wildcard beschikbaar, maar deelt die pas vlak voor het toernooi uit. "Thiemo de Bakker is daarvoor een kandidaat, maar er hebben zich nog meer spelers gemeld", zei Krajicek donderdag in Rotterdam.

Igor Sijsling is geen optie voor de laatste wildcard. In de week van het evenement in Ahoy, van 9 tot 15 februari, speelt hij op hardcourt in het Amerikaanse Memphis.

Supermatch

De afwezigheid van Sijsling is opmerkelijk vanwege zijn verrassende halve finaleplaats van vorig jaar. Krajicek: "Maar ik heb nooit iets van Sijsling gehoord en zijn manager laten weten dat ik hem geen garantie kon geven op een wildcard."

"Daar wilde hij niet op wachten en daar heb ik begrip voor. Maar ik moet altijd tot vlak voor het toernooi wachten op een wildcard voor bijvoorbeeld een verrassing op de Australian Open. We kunnen ons ook afvragen of Igor hem wel verdient. Had hij zich niet op eigen kracht moeten plaatsen?"

Jesse Huta Galung kreeg al eerder een wildcard. De nummer 194 van de wereld werkt daarnaast mee aan een initiatief van het toernooi om met een amateurtennisser te dubbelen.

In het weekend voor de start van het toernooi vindt de zogeheten Supermatch plaats waarin acht spelers een wildcard voor het hoofdtoernooi van het dubbelspel kunnen veroveren. De winnaar zal in Ahoy dubbelen met Huta Galung.

Zes talenten

Krajicek maakte donderdag op het hoofdkantoor van ABN Amro ook bekend dat hij in samenwerking met tennisbond KNLTB zes talenten, onder wie zijn zoon Alec, gaat begeleiden.

De spelers, die tussen de 14 en 17 jaar zijn, krijgen financiële ondersteuning van de bank en een mentor in de vorm van Krajicek.

Esther Vergeer, directrice van het Weelchair Tournament, neemt twee rolstoeltennissers onder haar hoede. Krajicek en Vergeer zijn nog op zoek naar twee andere talenten die kunnen deelnemen aan het project.