Gerard de Rooy kan een hoge notering in het klassement bij de truckers in de Dakar Rally vergeten. De Nederlander kreeg woensdag tijdens de vierde etappe te maken met pech en finishte op enkele uren achterstand van de winnaar.

Door een differentieel in de achteras moest De Rooy de strijd met de Russische truckers, van wie Edouard Nikolajev uiteindelijk de beste was, staken.

"Wat een hachelijk avontuur. Zo had ik me de vierde etappe niet voorgesteld, ik baal er goed van", zegt De Rooy in een persbericht van Team Iveco.

"We hadden de snelheid er goed in en bij één van de klappen die de auto moest opvangen hoor ik dat er aan de achterkant iets misgaat. Het probleem was snel duidelijk en we moesten aan de kant. Ik stond op een ongelofelijk rotpunt in de piste, levensgevaarlijk."

De Rooy kreeg hulp van zijn teamgenoot Pep Vila. "Gelukkig was Pep na een aantal minuten al bij me."

"Nadat we samen al wat gesleuteld hadden en ik het reservedifferentieel had gekregen wist ik samen met mijn techneut Darek Rodewald de truck na ongeveer 5,5 uur te herstellen."

De Rooy greep afgelopen jaar nog net naast de eindzege nadat hij in 2012 de Dakar Rally won.

De karavaan moest woensdag over de Andes van Argentinië (Chilecito) naar Chili. De passage was op de San Francisco-pas, bijna 4800 meter boven zeeniveau.

Opgave Tim Coronel in Dakar Rally: 'Dit was misschien te veel'