Bernhard ten Brinke is woensdag bij de auto's als zesde geëindigd in de vierde etappe van de Dakar Rally. Joan Barreda was superieur bij de motoren, terwijl bij de trucks de Russen domineerden.

Ten Brinke (Toyota) was het snelste bij het vijfde en zesde tussenpunt, maar uiteindelijk was het toch weer Nasser Al-Attiyah die de etappezege pakte.

De karavaan moest woensdag over de Andes van Argentinië (Chilecito) naar Chili. De passage was op de San Francisco-pas, bijna 4800 meter boven zeeniveau. Vervolgens begon in de beruchte Atacama-woestijn met onder meer zijn gigantische duinen het 'echte werk'.

De Qatarees Al-Attiyah stuurde na het passeren van de Andes zijn snelle Mini woensdag het vaardigst door de immense Chileense zandhopen. In de laatste kilometers met de hoogste duinen schudde hij de concurrentie alsnog af en verstevigde zijn leidende positie.

Al-Attiyah bleef de Spanjaard Nani Roma ruim tweeënhalve minuut voor. De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers werd derde.

Ten Brinke, die dinsdag met zijn wagen over de kop ging en een half uur verspeelde, finishte op 6.10 als zesde net achter de ervaren Fransman Stéphane Peterhansel. Erik van Loon (Mini) bemoeide zich ook opnieuw met de strijd voorin. De tiende plaats (officieus) was zijn beloning.

In het klassement heeft Al-Attiyah een voorsprong van ruim acht minuten op de nummer twee De Villiers.

Trucks

De Russische truckers Andrej Karginov, Edouard Nikolajev en klassementleider Airat Mardejev, allen aan het stuur van een Kamaz, bezetten in deze volgorde de ereplaatsen.

Gerard de Rooy deed aanvankelijk goed mee. De Nederlander bereikte voordat de pech toesloeg het eerste meldpunt nog als tweede vóór ploeggenoot Hans Stacey. Daarna verdween zijn Iveco uit beeld.

Stacey kwam op ruim elf minuten van de winnaar als vijfde binnen.

Martin van den Brink (zevende), Marcel van Vliet (achtste) en Peter van den Bosch (tiende) waren ook nog in de top tien terug te vinden.

Motoren

Bij de motoren duldde de Spaanse favoriet Barreda tijdens de klassementsproef op weg naar finishplaats Copiapo alleen landgenoot en naaste concurrent Marc Coma (KTM) in zijn buurt.

Barreda was twee minuten later van start gegaan dan Coma, maar reed het gat snel dicht. Daarna trokken ze samen op. De voorsprong van de klassementsaanvoerder op de nummer twee is nu 12.49 minuten.

Hans Vogels (KTM) sloeg zich daar als beste Nederlander doorheen. Hij finishte als achttiende op ruim twintig minuten van de winnaar. Vogels, nu 21e in het klassement, was wel sneller dan de Oostenrijker Matthias Walkner, die zich een dag eerder als debutant had onderscheiden met de zege.

Frans Verhoeven eindigde als 29e op bijna een halfuur en is de nummer 28 van het klassement.