Roger Federer won vorig jaar 73 wedstrijden op de ATP-tour, het meest van alle tennissers.  De 33-jarige Zwitser, die geen Grand Slam wist te winnen in 2014, verwacht dat hij in 2015 minder duels zal gaan spelen.

"Ik weet niet zeker of ik dit jaar evenveel ga spelen als vorig jaar", zegt Federer aan de vooravond van zijn eerste ATP-duel van het jaar in gesprek met Sky Sports. "Ik zal dan nog meer wedstrijden moeten winnen, want ik verwacht dat ik minder toernooien zal gaan spelen."

De nummer twee van de wereld, die vorig jaar zeventien toernooien speelde, begint donderdag in Brisbane aan zijn nieuwe tennisseizoen, met een wedstrijd in de tweede ronde tegen de Australiër John Millman.

De 17-voudig winnaar van een Grand Slam heeft goede hoop dat hij in 2015 net zo goed kan gaan presteren als vorig jaar, toen hij vijf toernooizeges en de Davis Cup op zijn erelijst bijschreef.

"Ik geloof zeker dat ik weer een goed seizoen kan spelen. Ik eindigde het laatste halfjaar van 2014 zo sterk, dus er is geen enkele reden voor negativiteit op dit moment. Al weet ik dat de andere spelers zich ook goed hebben voorbereid op het nieuwe jaar."

Nummer één

Federer is door zijn goede prestaties in 2014 geklommen naar de tweede plaats op de wereldranglijst en hij heeft uitzicht op de toppositie van Novak Djokovic. Een vijfde eindzege bij het Australian Open, het Grand Slam dat op 19 januari begint, zou hem daarbij flink kunnen helpen.

"Ik zou het Australian Open heel graag willen winnen", aldus Federer, die vorig jaar in Melbourne in de halve finale verloor van Rafael Nadal. "Het zou me heel dicht bij de eerste plek kunnen brengen."

"Maar als het in Australië niet lukt, dan droom ik waarschijnlijk het meest van het nogmaals winnen van Wimbledon. Ik wil dit jaar gewoon gezond blijven, goed tennis spelen en genieten."