FC Barcelona heeft de presidentsverkiezingen een jaar vervroegd vanwege de onrust die er momenteel heerst binnen de club.

Dat heeft de huidige president Josep Maria Bartomeu woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. De verkiezingen zouden eigenlijk pas in 2016 worden gehouden, maar zullen nu aan het einde van dit seizoen plaatsvinden.

"Ik wilde graag ons mandaat tot 2016 vol maken, maar de club heeft rust nodig. De spanning van de laatste weken is onacceptabel", aldus Bartomeu.

De Spaanse club stuurde maandag technisch directeur Andoni Zubizarreta weg en zag ook adjunct Carles Puyol vertrekken.

Messi

Bartomeu sprak met klem verhalen in de media tegen dat sterspeler Lionel Messi ruzie heeft met coach Luis Enrique. "Deze verhalen zijn bedoeld om Barcelona schade toe te brengen. Ze creëren een conflict, terwijl er geen conflict is."

"Van wat ik hoor gaan Luis Enrique en Messi prima met elkaar om en willen ze prijzen winnen. Messi ligt vast tot 2018 en is gelukkig hier. Enrique is een project gestart en werkt daar nu aan. Natuurlijk willen we altijd winnen, maar niemand twijfelt aan hem."

De nieuwe technisch directeur zal iemand zijn "van binnen de club", aldus Bartomeu. "Hij moet 'Barça-DNA' hebben."

De president verdedigde Zubizarreta. "Maar het was de juiste beslissing om zijn contract te ontbinden. Het was tijd voor een verandering."

Gesjoemel

Bartomeu nam in januari vorig jaar de voorzittershamer over van de opgestapte Sandro Rosell, die in opspraak was geraakt vanwege gesjoemel met de transfer van de Braziliaanse ster Neymar.

De 51-jarige Catalaan zou de termijn van Rosell tot 30 juni 2016 volmaken, maar onder druk van de buitenwacht heeft Bartomeu nu al nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Zelf is hij ook kandidaat, maakte hij meteen bekend.

"Het belangrijkste is deze club voor de prijzen kan spelen. Dus iedereen, ook de fans en de presidentskandidaten, moeten dat doel voor ogen houden."

Joan Laporta, president van Barça tussen 2003 en 2010, zou een van de kandidaten zijn om het tegen Bartomeu op te nemen.

FIFA

Bartomeu meldde tevens dat Barcelona alle formele betrekkingen met de wereldvoetbalbond tot nader order heeft opgeschort.

Daartoe heeft de clubleiding besloten uit protest tegen het transferverbod, dat door het internationale sporttribunaal (CAS) onlangs werd bekrachtigd. Barcelona mag wegens het illegaal contracteren van minderjarige voetballers twee transfertermijnen geen nieuwe spelers aantrekken.

Volgens Bartomeu is de zaak wat Barcelona betreft nog niet afgedaan. Hij kondigde onder meer een pittige brief aan FIFA-voorzitter Joseph Blatter aan.

Ook zullen de Catalanen geen vertegenwoordiger sturen naar het Gouden Bal-gala, maandag in Zürich. Messi is een van de drie genomineerden voor de prestigieuze prijs van de FIFA.

Luis Enrique baalt van negatieve sfeer rond FC Barcelona