De internationale wielrenunie UCI gaat ploegen schorsen waarbij meer dan één renner zich schuldig maakt aan een overtreding van het antidopingreglement.

Die uitsluiting bij twee zaken zal 15 tot 45 dagen duren. Als er een derde overtreding volgt, kan de schorsing oplopen tot een jaar.

Daarmee speelt de UCI in op de strengere regelgeving van wereldantidopingbureau WADA die sinds 1 januari van kracht is.

Ook neemt de wielerbond op deze manier de maatregel over die de MPCC-ploegen, die zich inzetten voor een geloofwaardige wielersport, onderling al in een lichtere vorm hadden ingevoerd.

Onaangekondigd

De UCI kondigde verder aan meer in te zetten op onaangekondigde controles. Daarmee concentreert het zich op de toprenners die deel uitmaken van een testingpool. De nationale antidopinginstanties houden zich met de renners van het niveau daaronder bezig.

De termijn voor hercontroles wordt uitgebreid van acht naar tien jaar. Samenwerking met een persoon die de dopingregels heeft overtreden, kan voortaan ook leiden tot een straf.

De maatregel volgt vlak na de bekritiseerde beslissing van de UCI om Astana een licentie voor de World Tour te geven na meerdere dopinggevallen bij de opleidingsploeg.

In overeenstemming met de nieuwe code van het WADA kan de UCI renners die voor het eerst worden betrapt op doping nu voor vier jaar schorsen, in plaats van twee jaar. Het gaat zowel om gebruik, pogingen tot gebruik als bezit van verboden middelen.