Tim Coronel heeft woensdag de strijd moeten staken in de Dakar Rally. De 42-jarige Nederlander bereikte met behulp van een assistentiewagen de finish na stuurproblemen.

Coronel liet zich liefst veertien uur voortslepen door de truck op het onherbergzame traject in de Argentijnse woestijn.

"Daarvóór heb ik 24 uur moeten wachten in de woestijn. Wat ik in die tijd deed? Nadenken over het leven", vertelt hij aan NU.nl. "Ik kreeg nog een stuursteun, maar het mocht niet baten. Ik heb er alles aan gedaan. Bomen omvergereden, in bomen geklommen, het hielp niet."

De hoge temperaturen maakten het letterlijk een overlevingstocht voor Coronel. "Ik schuilde onder de wagen voor de hitte. Verder was alles uitgevallen, ik was onbereikbaar. De organisatie kan je wel opsporen met GPS-codes, maar het is de vraag wanneer ze je vinden."

Kapotgereden

Voor Coronel valt het doek al na twee etappes. "Het parcours was veel te zwaar. De organisatie wil dat er zo weinig mensen overblijven, het is tenslotte de zwaarste rally ter wereld, maar dit was misschien een beetje te veel."

"Je zou zeggen: doe zulke etappes dan later in het parcours. Wat het extra zwaar maakte, was dat de vrachtwagens vóór ons reden. Het traject was al of min of meer kapotgereden."

Met zijn buggy was Coronel niet in het voordeel. "De wagens met grote wielen glijden veel makkelijker over het parcours."

"Dat heeft ook met financiën te maken, wij hebben geen onbeperkte middelen. Dit is een teleurstelling, want ik heb meer aan gedaan dan in de voorbije jaren. Ik keer hier zeker terug."

Diskwalificatie

Tims broer Tom Coronel werd woensdag tot zijn verbazing gediskwalificeerd omdat hij iemand anders zou hebben geholpen.

Tom Coronel heeft deze beslissing aangevochten en is woensdag gewoon van start gegaan. De Dakar Rally duurt nog tot en met zaterdag 17 januari.

Poolse motorcoureur komt om het leven in Dakar Rally