Tijdens de derde etappe in de Dakar Rally is dinsdag een deelnemer overleden. De Poolse motorrijder Michal Hernik stierf op 39-jarige leeftijd.

De in Krakow geboren Hernik debuteerde dit jaar in de zwaarste rally van de wereld.

Volgens de Franse televisie werd hij op veertien kilometer van de finish in Chilecito in Argentinië dood aangetroffen, op 300 meter van de doorgaande weg. Hij had geen helm meer op zijn hoofd.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Volgens een woordvoerder van de organisatie van de Dakar Rally zijn er vooralsnog geen duidelijke aanwijzingen voor een ongeluk.

De overleden KTM-rijder begon dinsdag als nummer 84 van het klassement aan de voor hem fatale derde etappe. Hij reed met startnummer 82 voor het team Farma Prom en zou eind deze maand 40 jaar worden.

Sinds de Dakar Rally vanaf 2009 in Zuid-Amerika plaatsvindt, zijn er vijf doden gevallen. In totaal lieten 24 deelnemers sinds de eerste editie van de rally in 1979 het leven. De race eiste ook al vele slachtoffers bij volgers, toeschouwers en organisatoren. Dat brengt het dodental op 66.

Zorgen

Meerdere motorcoureurs lieten de afgelopen dagen al weten doodsangsten uit te staan in Argentinië. Tientallen uitgeputte en oververhitte deelnemers werden door de organisatie al uit de woestijn gehaald, waar de temperatuur opliep tot 50 graden Celsius.

"Het was doodeng. Ik was echt bang dat ik het niet zou redden", zei de Nederlander Robert van Pelt. De 21-jarige Ridderkerker moest met ernstige uitdrogingsverschijnselen per helikopter naar een veldhospitaal worden afgevoerd.

Alles wat u moet weten over de Dakar Rally | Motorcoureurs Dakar Rally staan doodsangsten uit door hitte​ | De Rooy derde bij truckers, Ten Brinke valt terug bij auto's