Stefan Kraft heeft de winst in de 63e editie van de Vierschansentournee op zijn erelijst bijgeschreven.

De 21-jarige Oostenrijkse skispringer verdedigde dinsdag voor eigen publiek zijn voorsprong na drie wedstrijden met succes op de grote schans van Bischofshofen.

Een derde plaats in de vierde etappeplaats volstond daarvoor. Tot vreugde van de 20.000 toeschouwers zegevierde zijn landgenoot Michael Hayböck met afstanden van 137,5 en 136,5 meter voor de Japanse veteraan Noriaki Kasai (42).

Het betekende zijn eerste hoofdprijs in een wereldbekerduel en benauwde momenten voor Kraft. Deze kreeg in de tweede run toch last van zenuwen en zag zijn teammaatje nog akelig dichtbij komen.

Het uiteindelijke verschil tussen de Oostenrijkse nummers één en twee was slechts zes punten. "Dit is gewoonweg geniaal", jubelde Kraft na de dubbelslag.

De Sloveen Peter Prevc eindigde in het algemeen klassement als derde. De in Duitsland zo vurig gewenste podiumplaats van Richard Freitag, de verrassende winnaar in Innsbruck, bleek vooralsnog een utopie. Hij werd zesde.

Crash Ammann

De afsluiting van de Tournee werd overschaduwd door een ernstige val van Simon Ammann. De 33-jarige Zwitser verloor na een vlucht van 136 meter de controle over zijn ski's en sloeg met zijn hoofd tegen de ijzige piste.

De viervoudig olympisch kampioen bleef aanvankelijk roerloos liggen, maar kwam vrij snel weer bij bewustzijn. Hij werd bloedend weggedragen door de reddingsdienst en naar een ziekenhuis gebracht.