​Thiemo de Bakker heeft dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Doha niet weten te stunten tegen David Ferrer.

De Westlander moest zich na drie sets gewonnen geven tegen de mondiale nummer tien uit Spanje: 6-7 (4), 6-4, 6-3. De partij op het Center Court nam ruim twee uur en een kwartier in beslag.

Tegen de 32-jarige Ferrer kende de Nederlandse nummer 141 van de wereldranglijst nog wel een voortvarende start. De Bakker trok in de tiebreak van de eerste set direct de eerste drie punten naar zich toe en gaf die comfortabele voorsprong niet meer uit handen.

In het tweede bedrijf had Ferrer echter genoeg aan één break tegen de aanvankelijk zeer sterk serverende Westlander, die uiteindelijk dertien aces noteerde op het hardcourt in Qatar.

De Bakker leverde vroeg in de derde en beslissende set zijn opslagbeurt in, waarna hij te maken kreeg met fysiek ongemak. Na een behandeling aan een pijnlijke grote teen, wist de Nederlander zijn hoge niveau niet meer te halen en kroonde de Spanjaard zich tot winnaar.

Nadal

Rafael Nadal werd verrassend ook uitgeschakeld in de eerste ronde. De Spanjaard moest na drie sets zijn meerdere erkennen in de Duitser Michael Berrer, de nummer 127 van de wereldranglijst: 1-6, 6-3, 6-4.

De als tweede geplaatste Nadal begon sterk in Doha, maar verloor daarna de controle over zijn slagen. Berrer (34) had zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema in Doha geplaatst.

Nadal maakte in Qatar zijn rentree in het wedstrijdcircuit. Door blessureleed kwam de nummer drie van de wereldranglijst sinds oktober niet meer in actie op de ATP Tour.

Novak Djokovic plaatste zich eenvoudig voor de tweede ronde. De Servische nummer één van de wereld ontdeed zich in twee sets van zijn landgenoot Dusan Lajovic: 6-2, 6-1.

Haase

Robin Haase heeft in het dubbelspel wel de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in Chennai. De Hagenaar versloeg met zijn Duitse partner André Begemann het Tsjechisch duo Frantisek Cermak/Jiri Vesely in twee sets: 7-6 (2) en 6-4.

De partij duurde bijna vijf kwartier. In het enkelspel strandde Haase vroegtijdig door toedoen van de jonge Kroaat Borna Coric.