Thomas Dekker gaat eind februari het werelduurrecord aanvallen op de wielerbaan in het Mexicaanse Aguascalientes, gelegen op 2000 meter hoogte.

Het begeleidingsteam van Dekker hoopt dat hij op grote hoogte de optimale prestatie kan leveren. De 30-jarige Dekker, momenteel zonder ploeg, is vol in training voor het record. De exacte datum van de poging is nog niet bekend.

Het huidige werelduurrecord staat op naam van de Oostenrijker Matthias Brändle. Hij kwam in oktober tot een afstand van 51,8 kilometer. "In de tussentijd gaan er nog een paar anderen een poging doen, maar dat kan ik halen", zegt de Noord-Hollander tegen RTV NH.

Dekker grijpt de wereldrecordpoging aan, omdat hij sinds zijn vertrek bij Garmin weinig meer om handen heeft. "Eind oktober kreeg ik te horen dat ik niet kon blijven. Toen bleven er weinig opties over. Ik heb er een slecht gevoel om zo uit de wielersport te stappen. Dit is dan nog een mooi doel."

De Australiërs Rohan Dennis en Jack Bobridge lieten eerder ook al weten dit jaar een aanval te willen doen op het werelduurrecord, weet de voormalig coureur van onder meer Rabobank. "Het begint dus weer een beetje te leven."

Dekker sluit niet uit dat zijn aanval het einde van zijn wielercarrière kan betekenen. "Dat zou zomaar kunnen. Ik rendeer niet goed bij een kleine ploeg zonder mooi programma. Daar kan ik mij niet goed voor motiveren. Daar heb ik denk ik te veel voor meegemaakt."